2017-01-18 10:05

ULTIMA ORA


“Pro Lex” propune MAI renunţarea la salariile de merit şi de excelenţă, în locul disponibilizărilor

 |  14:52
“Pro Lex” propune MAI renunţarea la salariile de merit şi de excelenţă, în locul disponibilizărilor

Sindicatul "Pro Lex" propuneMAI renunţarea la salariul de excelenţǎ care reprezintă jumătate din salariulde bază şi este primit de 5% din personal şi la salariul de merit carereprezintă 20% din salariul de bază şi se acordă unei treimi din angajaţi, înlocul disponibilizărilor.

PreşedinteleSindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, arată, într-o scrisoareadresată ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, că disponibilizarea personaluluiMAI reprezintă o soluţie extremă de încadrare în cheltuielile bugetare şitrebuie avută în vedere după aplicarea celorlalte soluţii legale.

"Numirile în funcţii de conducere după alte criterii decâtcele de profesionalism v-au pus într-o situaţie previzibil dificilă prinsusţinerea unor soluţii inoportune şi chiar nelegale", spune liderul"Pro Lex" în scrisoarea intitulată "Soluţii pentru încadrarea încheltuielile bugetare fără disponibilizări de personal".

Lincuprecizează că obligaţia încadrării în cheltuielile bugetare este prevăzută înlege, nefiind necesară adoptarea altor legi pentru ca fiecare ordonator decredit să se încadreze în bugetul alocat.

Înaceste condiţii, "Pro Lex" propune, în locul disponibilizărilor, săfie suspendată plata salariului de excelenţă acordat pentru cinci la sută dinpersonal şi care reprezintă 50 la sută din salariul de bază, precum şi a sumeicare reprezintă echivalentul salariului de merit inclus în venitul celor careau beneficiat de această sumă în 2010, reprezentând 20 la sută din salariupentru 30 la sută din efectiv.

Oaltă măsură propusă de "Pro Lex" în locul disponibilizărilor vizează reorganizareafuncţiilor din MAI.

"Pentruposturile pentru care, nejustificat, sunt alocate în prezent, funcţii depoliţie, deşi posturile respective nu au asociate sarcini şi responsabilităţicare să necesite exercitarea de prerogative de putere publică specifică depoliţie, să dispuneţi măsurile necesare pentru transformarea acestora în posturiprevăzute cu funcţii publice generale, reglementate de Legea 188/1999 sau înposturi prevăzute cu funcţii contractuale, în funcţie de încadrarea acestora încriteriile art. 2 şi art. 6 lit. a) din Legea 188/1999", a precizat Lincuîn scrisoarea adresată ministrului Traian Igaş.

Liderulsindical a adăugat că, în prezent, 30la sută din funcţiile publice de poliţişti nu au atribuţii specificeactivităţii de poliţie, printre aceştia fiind sportivii,artiştii, angajaţii din structurile suport, juriştii sau contabilii, iar acestlucru ar fi în contradicţie cu prevederile Legii 188/1999.

"ProLex" a mai propus aceste soluţii şi înainte de discutarea în Parlament aproiectului privind disponibilizările din MAI.

CameraDeputaţilor nu a adoptat, marţi, proiectul de lege privind disponibilizăriledin MAI. Anterior, proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputaţilor fiindfor decizional în cazul acestui act normativ.

Proiectulde lege care stabileşte reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI a fostaprobat în 7 martie de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere înprocedură de urgenţă.

PremierulEmil Boc i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, oanaliză a posibilelor variante alternative de restructurare a ministerului,care urmează să îi fie prezentată în perioada următoare, a declarat, miercuri,purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Şefiistructurilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, reuniţi marţi searăîntr-o şedinţă extraordinară convocată de ministrul Traian Igaş, au găsit osoluţie alternativă pentru continuarea restructurărilor, în contexulrespingerii proiectului privind disponibilizările din MAI, au declarat,miercuri, pentru MEDIAFAX surse din minister.

Proiectulprivind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat alMAI pe anul 2011 prevede că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadremilitare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari,funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelulordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea încheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.

BugetulMinisterului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şidisponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image