2018-12-13 22:40


UPDATE: Procesul lui Mubarak se reia pe 5 Septembrie

 |  16:30
UPDATE: Procesul lui Mubarak se reia pe 5 Septembrie

            Judecătorul procesului în care fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, este inculpat pentru mai multe capete de acuzare, a dispus reluarea acestuia pe data de 5 Septembrie, a anunţat BBC.

De asemenea, în timpul audierilor de astăzi, s-a luat decizia întreruperii transmisiunii TV în direct a procesului, precum şi fuzionarea procesului fostului lider egiptean cu cel al ex-ministrului de interne, Habib al-Adly. Decizia de înlăturare a cameramanilor care transmiteau procesul a înfuriat mulţimea de protestatari adunată în faţa tribunalului. Audierile de astăzi au fost marcate de încercarea judecătorului Ahmed Refaat de menţinere a ordinii în sala de tribunal, în condiţiile în care numărul avocaţilor apărării a ajuns la aproape 100. Refaat a cerut în mai multe rânduri ca aceştia să-şi ocupe locurile în sala de judecată. După o pauză luată pentru calmarea spiritelor, judecătorul a anunţat fuzionarea proceselor lui Mubarak şi al-Adly, scoaterea din sală a cameramanilor „pentru interesul publicului” şi a amânat cazul până pe 5 septembrie.

Chiar dacă observatorii prezenţi la faţa locului au comentat că înlăturarea cameramanilor din sală va uşura procedurile judiciare, oponenţii fostului preşedinte au primit vestea cu furie. Unul dintre aceştia, Sherif Mohamed, a declarat pentru Reuters: „Este ridicol! Cazul este important pentru opinia publică. Netransmiterea lui în direct înseamnă că există o înţelegere cu Mubarak”. Avocaţii familiilor protestatarilor ucişi în timpul revoltelor din Egipt din acest an ceruseră fuzionarea celor două procese şi au aplaudat anunţul făcut de judecător.

Procesul fostului preşedinte Hosni Mubarak a fost reluat luni dimineaţă, la Academia de poliţie din suburbiile capitalei Cairo, anunţă Agerpres. Primul lider din Orientul Mijlociu care compare în faţa unui judecător de la începutul 'primăverii arabe', Mubarak, de 83 de ani, a ajuns cu elicopterul până în apropierea Academiei de poliţie, unde a fost transportat apoi cu o ambulanţă, în condiţii de securitate sporite. Mubarak a apărut în faţa judecătorilor pe o targă, la fel ca şi la prima audiere, din 3 august. În jurul tribunalului, atmosfera este tensionată din cauza confruntărilor dintre susţinătorii şi opozanţii fostului preşedinte egiptean. Pe de o parte, opozanţii lui Mubarak cer judecătorilor să se „trezească” şi să-l condamne la moarte pe acesta, în timp ce susţinătorii fostului lider scandează „Hosni Mubarak nu este Saddam” şi „El e egiptean până la moarte”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...