2018-12-16 04:12


Procuror și doi avocați, judecați pentru corupție

 |  14:44
Procuror și doi avocați, judecați pentru corupție

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi doi avocaţi din cadrul Baroului Iaşi au fost trimişi în judecată de DNA după ce au cerut bani de la o persoană pentru a o ajuta să obţină ridicarea măsurii de indisponibilizare a unui autoturism furat din Spania.

Potrivit DNA, Radu-Eugen Moisescu, care a mai îndeplinit funcţia de procuror în cadrul Serviciului Iaşi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. Avocatul Alexandru Bernic va fi judecat pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce avocatul Constantin Năstase a fost trimis în faţa instanţei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, vor mai fi judecaţi şi Gheorghe Catargiu şi Alin-Eugen Curcă, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 4-9 februarie 2010,  Alexandru Bernic, în calitate de avocat în cadrul Baroului Iaşi, şi Radu-Eugen Moisescu, în calitate de procuror în cadrul DIICOT - Serviciul Iaşi, au pretins sume de bani în mod repetat, individual sau împreună, iar la data de 10 februarie 2010 au primit 1.000 euro de la Gheorghe Catargiu.

Cei doi i-au promis că, în schimbul banilor, vor interveni astfel încât să îi fie ridicată măsura indisponibilizării dispusă asupra unui autotursim marca BMW 520. Banii au fost remişi efectiv avocatului Bernic care i-a împărţit în mod egal cu procurorul Moisescu, precizează DNA.

Măsura indisponibilizării autoturismului fusese dispusă într-un dosar penal al Parchetului de pe lânga Judecătoria Iaşi, de lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi, autoturismul figurând în baza de date a INTERPOL ca fiind furat din Spania.

Pentru a ascunde natura reală a sumei de 1.000 euro care a făcut obiectul traficului de influenţă, avocatul Bernic l-a determinat pe avocatul Constantin Năstase să întocmească un contract de asistenţă juridică antedatat, în care se atestă, în fals, că suma de 1.000 euro urma a fi încasată cu titlu de onoraiu, deşi banii fuseseră deja primiţi de acesta.

Contractul a fost depus la dosarul prezentei cauze penale, fiind semnat de Catargiu  în calitate de «client » , în cunoştinţă de cauză şi în convenienţă cu ceilalţi doi avocaţi.

Pe de altă parte, procurorii au arătat că Eugen-Alin Curcă a sprijinit demersurile avocatului Bernic de a primi suma de 1.000 euro de la Catargiu  prin faptul că a mediat discuţiile dintre cei doi. Ulterior, având în vedere că măsura indisponibilizării autoturismului în cauză nu fusese ridicată conform înţelegerii prealabile, Curcă a făcut presiuni repetate asupra celor avocatul Bernic şi a procurorului Moisescu, pentru ca aceştia să îi restituie lui Catargiu cei 1.000 de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...