2017-01-22 18:23


Procurorii DNA au reţinut patru persoane, acuzate de o evaziune fiscală de 16 milioane euro

 |  14:44
Procurorii DNA au reţinut patru persoane, acuzate de o evaziune fiscală de 16 milioane euro

ProcuroriiDirecţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut patru persoane acuzate de oevaziune fiscală de 16 milioane de euro, prin comercializarea de produsepetroliere - motorină Euro 5, folosind firme de tip 'fantomă'.

Potrivitunui comunicat DNA, Racz Peter Attila, Ion Livadariu, Stelian Livadariu şiDumitru Costache au constituit un grup infracţional organizat în vedereasăvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petrolierece au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma deaproximativ 16 milioane euro, informează Agerpres.

Întreagaactivitate a fost realizată prin persoane interpuse cu un nivel de şcolarizareredus şi fără pregătire în elaborarea unor operaţiuni comerciale în care suntrulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, în esenţă,comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor.

Astfel,în perioada 2009-2010, inculpaţii au folosit antrepozitul fiscal al SC TexasGrup Oyl SRL Slobozia şi i-au instigat pe reprezentanţii legali ai acesteifirme să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comercialeefectuate şi veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operaţiunifictive.

Subpretextul fabricării unui produs finit (petrotex), pentru care acciza este multmai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regimsuspensiv de accize.

Concomitent,au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme'fantomă' a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricăriiaşa-zisului produs finit.

Încontinuare, pe baza unor documente false, în contabilitatea SC Texas Grup OylSRL Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme 'fantomă',însă în realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plataaccizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţiecarburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor altesocietăţi 'fantomă'.

Înmajoritatea situaţiilor, firmele 'fantomă', cu sedii în România, Bulgaria şiUngaria, au fost constituite în mod special pentru a crea aparenţa delegalitate a acestui circuit infracţional.

Deasemenea, inculpaţii au creat şi un alt circuit evazionist la Vaslui, utilizândantrepozitul fiscal al SC Blak Bitumen Factory SRL Vaslui, societate comercialăce deţine în prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare şi carefuncţionează în regim de probe tehnologice sub supravegherea Direcţiei Judeţenepentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vaslui.

Caurmare a efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, mecanismul creatpentru zona Vaslui nu a mai fost pus în practică.

Procuroriianticorupţie susţin că Dumitru Costache a participat efectiv la derulareacircuitului evazionist având rolul de persoană de legătură între palierele decomandă şi cele de execuţie şi a supravegheat activitatea de comercializare aproduselor petroliere fără plata accizelor.

Baniiobţinuţi în aceste modalităţi erau retraşi de către membrii grupării dinunităţile bancare prin intermediul unor firme 'fantomă', pe baza unorjustificări fictive cum ar fi achiziţia de cereale sau fier vechi, sau înnumele unor persoane fizice care nu aveau nicio legătură cu aceste operaţiuni.

Deasemenea, în cursul lunii octombrie 2008, Racz Peter Attila i-a pretinsreprezentantului unei societăţi comerciale iniţial suma de 15.000 de eurolunar, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru ainterveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămiiîn vederea asigurării protecţiei cu ocazia controalelor de specialitate aleinstituţiilor respective.

Celepatru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând ca marţi să fieprezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe operioadă de 29 de zile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image