2017-01-17 11:15

ULTIMA ORA


Procurorul şef DNA acuză presiunile din partea politicienilor în dosarul legat de Laszlo Borbely

 |  17:17
Procurorul şef DNA acuză presiunile din partea politicienilor în dosarul legat de Laszlo Borbely

Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, acuză presiunile din parteapoliticienilor în dosarul legat de ministrul Mediului Laszlo Borbely, elcondamnând la TVR Info presiunile asupra anchetatorilor din acest caz.

Procurorul şef al DNA a spus, într-un interviu acordatTVR, că solidaritatea unor colegi de partidenu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă această solidaritate este"condimentată" cu afirmaţii făcute în necunoştinţă de cauză şi cuacuzaţii la adresa anchetatorilor.

"Am văzut în ce constau declaratiilor de susţinereale colegilor de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat căse întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit.Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opriaici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute întotală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa DNA sau a procurorilor.Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţiajuridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-iimpiedice să facă acuzaţii de genul «DNA este o instituţie abuzivă». Problemase pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile încare oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificilă",a declarat Daniel Morar.

UDMR îiva cere procurorului general al României o verificare a "scurgerilor deinformaţii" dindosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi "oprireaprocedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate",a declarat, joi seară, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Nu putem accepta astfel de proceduri dinpartea instituţiilor statului care trebuie să se ocupe de justiţie. Cerem oanaliză serioasă, de unde apar aceste scurgeri de informaţii", a declaratKelemen Hunor, referindu-se la dosarul în care apare numele ministruluiMediului, Laszlo Borbely.

El a spus, la finalul şedinţei ConsiliuluiPermanent al UDMR, că este inacceptabil într-un stat de drept, într-o societatedemocratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacă esteministru sau cetăţean simplu, "să fie aruncat pe baza unor speculaţii, aunor acuzaţii nefondate, într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel deprocedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om".

"Vom cere procurorului general al României overificare a scurgerilor de informaţii dintr-un dosar care este în lucru şioprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani care nu pot fi acceptate şirespingem astfel de jocuri. Nu este de acceptat într-un stat de drept, într-osocietate democratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacăeste ministru sau cetăţean simplu, să fie aruncat pe baza unor speculaţii, aunor acuzaţii nefondate într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel deprocedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om. Nu putem accepta şi vomcere o anchetă, o verificare şi pedepsirea celor care procedează astfel",a spus Kelemen.

Acestaa adăugat că procurorul general este singurul îndreptăţit să facă astfel dedemersuri.

Potrivit lui Kelemen, Borbely se bucură de sprijinul"necondiţionat" al conducerii UDMR.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat,joi, că ştie despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştieşi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminărifaţă de cei cu care sunt încheiate contracte.

"Ştiu despre acest tot atât cât ştiţi şidumneavostră. Nu am niciun fel de implicare în acest caz", adeclarat Borbely înainte de a intra la şedinţa Consiliului Permanent al UDMR.

El a mai precizat că atunci când a preluatministerul se înregistrau aproximativ 30 de miliarde de lei datorii cătreconstructori, care au fost plătite.

"De atunci plăţile sunt la zi şi nu faccolegii mei, din câte ştiu, niciun fel de discriminare", a mai spusministrul.

Mircea Stratulat, avocatul omului de afaceri IonCiocan, a declarat, joi, la ieşirea din sediul DNA Oradea, că soţia şi cuscraministrului Borbely au fost audiate în calitate de martori.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit,miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, după vizita efectuată înPolonia, el având o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şivicepremierul Marko Bela.

Premierul Emil Boc, aflat în sediul Guvernului lamomentul sosirii lui Borbely, a părăsit clădirea în timp ce liderii UDMR încădiscutau între ei, uitându-se spre jurnalişti, dar fără să se oprească pentrudeclaraţii.

Borbely nu a participat la şedinţa de miercuridimineaţa a Guvernului, el aflându-se la acel moment în Polonia, la Sopot, laConsiliul Informal de Mediu.

Laszlo Borbely a declarat agenţiei Mediafax, după întâlnireacu Kelemen Hunor şi Marko Bela, că nu are nicio implicare în cazul despre carea aflat din presă şi că "ceea ce apare în comunicatul DNA estenefondat".

"Nu am niciun fel de implicare în aceastăpoveste, ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Justiţia este liberă săîşi facă datoria", a spus Borbely, pentru Mediafax.

El a precizat că a aflat despre aceste acuzaţii dinpresă, în timp ce se afla în Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, şi căera normal să ajungă în ţară înainte de a susţine declaraţii de presă.

"Nu sunt genul de om care să mă ascund de presă.Am fost plecat din ţară şi acolo am aflat ce s-a întâmplat", a precizatministrul.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, opercheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului LaszloBorbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic deinfluenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale"Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiatde lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbulinfluenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fifavorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 delucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare depeste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărireapenală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor,SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unuiconsilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omulde afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate Mediafax de către DNA. IoanCiocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcspentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

PremierulEmil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la DirecţiaNaţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministruluiMediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi deplineal Guvernului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
18 Iul 2011

SE FAC PRESIUNI ASUPRA LU I BORBELY SA SEMNEZE PTR GOLD CORPORATION"ROSIA MO NTANA "..DECI SCANDALUL C U REVOLUTIONARII PRINDE B INE CORIFEILOR PUTERII !

Adauga un comentariu

Random image