2017-01-21 02:13

ULTIMA ORA


Proiectul Roșia Montana, discutat în Parlamentul European

 |  08:00
Proiectul Roșia Montana, discutat în Parlamentul European

Eurodeputaţii Cătălin Ivan (S&D) şi Laszlo Tokes (PPE), în cadrul intervenţiilor de luni din Parlamentul European(PE) de la Strasbourg, au dezbătut problema mineritului cu tehnologii pe bază de cianuri de la Roşia Montana.

„Pe 5 mai anul trecut, Parlamentul European a adoptat o poziţie cu o majoritate largă de voturi pentru a pune în aplicare interzicerea tehnologiilor de minerit cu cianuri, iar UE nu a reuşit să pună în aplicare poziţia Parlamentului. Între timp, în România există un proiect de minerit susţinut şi promovat politic care este o ameninţare la adresa mediului. Este un dezastru de mediu”, a declarat Laslo Tokes, în sesiunea plenară a PE. 

Vicepreşedintele PE a solicitat ajutorul preşedintelui PE Jerzy Buzek pentru a pune în aplicare „poziţia PE în ceea ce priveşte interzicerea mineritului cu cianuri” și a făcut „un apel la colegii români şi maghiari să apere bazinul Carpaţilor”, atrăgând atenția că „dezastrul nuclear de la Fukushima ne arată foarte clar că nu trebuie să ne jucăm cu focul”.   Cătălin Ivan a reamintit, de asemenea, că, „în 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu o majoritate covârşitoare de 488 de voturi pentru interzicerea cianurilor în minerit”. „Am trimis mai multe mesaje Comisiei Europene prin care am cerut o propunere legislativă care să reflecte la modul concret dorinţa cetăţenilor europeni, aceea de a proteja mediul înconjurător”, a explicat acesta.  Acesta a deschis discuția legată de răspunsul de săptămâna trecută al Comisiei, conform căruia interdicţia mineritului susținut prin tehnologii pe bază de cianuri nu este justificată de acţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate.  „Domnilor comisari, sfidând hotărârea Parlamentului European, veţi fi complici la ceea ce înseamnă distrugerea unei întregi regiuni din România, la un dezastru nu numai economic, dar şi cultural, social şi de mediu, într-o ţară a Uniunii Europene”, a completat Cătălin Ivan, potrivit Agerpres.

Dezbaterea pe marginea proiectul Roșia Montana  a devenit cu atăt mai aprinsă cu cât, după controversele legate de mediu și sănătate, oficialii Ministerului Economiei habar nu au cu câte tone de aur vor rămâne în România din exploatarea zăcămintelor. Reprezntanții Gold Corporation (RMGC) au explicat că din zăcământul de aur aflat la Roşia Montană, de circa 314 tone, 245 tone vor fi extrase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-19

TAGURI: Cătălin Ivan, Laszlo Tokes, Parlamentul European, Roșia MontanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image