2017-01-23 00:34


Protest naţionalist al opoziției în Polonia

 |  07:57
Protest naţionalist al opoziției în Polonia

Pentru a comemora 30 de ani de la starea de asediu şi a protesta împotriva politicii europene a guvernului liberal, câteva mii de persoane au manifestat marţi seară la Varşovia la chemarea opoziţiei conservatoare.  Cu Jaroslaw Kaczynski, preşedinte al partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS), în fruntea cortegiului, participanții la protest au defilat pe una dintre principalele artere ale capitalei poloneze până la reşedinţa preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski.

Participanții la protest, purtând steaguri poloneze alb şi roşu şi agitând portrete ale generalului Wojciech Jaruzelski, au cerut să fie pedepsiţi responsabilii fostului regim comunist din Polonia.

De asemenea, manifestanții au scandat sloganuri contra politicii europene a guvernului liberal al lui Donald Tusk, care ar ameninţa independenţa țării, și au cerut demisia primului ministru şi a ministrului afacerilor externe Radoslaw Sikorski, care reprezintă, în opinia lor, interesele Germaniei.

Deși poliţia a refuzat să anunţe o estimare a numărului participanţilor, protestul ar fi adunat de la 5.000 până la 10.000 de persoane, potrivit organizatorilor.

Generalul Jaruzelski este considerat autorul stării de asediu de la 13 decembrie 1981 destinată să înăbuşe sindicatul Solidaritatea, prima mare mişcare independentă din blocul sovietic. Starea de asediu a fost declarată și drepturile civice reduse, după ce, la 13 decembrie 1981, armata poloneză a invadat oraşele cu tancuri de asalt şi alte vehicule blindate.

Se estimează la aproape o sută numărul de persoane ucise sub legea marţială, iar mii de persoane, dintre care şeful istoric al Solidarităţii Lech Walesa, au fost internate, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-01

TAGURI: protest, Polonia, opozițieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image