2017-01-22 12:17

ULTIMA ORA


Proteste după eliberarea a 2.000 de deţinuţi în Cuba

 |  10:29
Proteste după eliberarea a 2.000 de deţinuţi în Cuba

Aproape 2.000 de persoane au fost eliberate din închisori de către autoritățile cubaneze, din motive umanitare, ceea ce a condus la proteste din partea unor deţinuţii excluşi de la acest proces. Amnistierea acestora vine în urma anunţului de vineri al lui Raul Castro, care s-a referit la eliberarea unui număr de 3.000 de persoane.

"Aproximativ 2.000 de deţinuţi au ieşit deja din închisori în cele 15 provincii (ale ţării), majoritatea dintre ei (condamnaţi) pentru infracţiuni minore", a afirmat Elizardo Sanchez, liderul Comisiei cubaneze pentru drepturile omului şi reconciliere naţională, care se află în ilegalitate.

"Aproximativ zece deţinuţi şi-au cusut gura şi au intrat în greva foamei", la închisoarea Naţională din Boniato, în provincia Santiago de Cuba, la 900 de kilometri est de Havana, în urma caracterului "atât de limitat al amnistiei". Protestele nu l-au limitat doar la un penitenciar, însă în Boniato opoziția deținuților s-a manifestat "cel mai puternic".  

"Au fost raportate şi alte proteste, dar de mai mică importanţă, în alte închisori", inclusiv în cel mai mare centru de detenţie din ţară, la Havana, a declarat Sanchez.

Doar 4% dintre deținuții cubanezi au beneficiat de amnistie, în condițiile în care Comisia pentru drepturile omului, tolerată de către Guvern, a apreciat că numărul persoanelor închise este de 70.000-80.000 de persoane, dintr-un total de 11,5 milioane de locuitori.

Liderul de la Havana și-a reafirmat voinţa de a promova "lent" o reformă a legii imigraţiei prin relaxarea restricţiilor de călătorie impuse cubanezilor de o jumătate de secol, anunțând vineri o amnistie fără precedent, a aproape 3.000 de deţinuţi, dintre care 86 străini.

Potrivit lui Raul Castro, amnistia va intra în vigoare "în zilele următoare" și are în vedere "peste 2.900 de condamnaţi" şi "86 de deţinuţi străini din 25 de ţări, între care 13 femei, condamnaţi pentru infracţiuni comise în Cuba", informează Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-01

TAGURI: amnistie, Cuba, proteste, deținuțiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image