2017-01-21 00:13

ULTIMA ORA


Proteste pentru desfiinţarea închisorii de la Guantanamo

 |  10:08
Proteste pentru desfiinţarea închisorii de la Guantanamo

Sute de protestatari au format un lanţ uman, miercuri, la Washington, de la Casa Albă până la Curtea Supremă de Justiţie, cerând închiderea închisorii de la Guantanamo. Aceștia sunt nemulțumiți că închisoarea încă există, în ciuda semnării de către preşedintele Obama, încă din 2009, a decretului de închidere a centrului de detenţie.

Protestatarii s-au legat unii de alţii, după modelul unui convoi de prizonieri şi au pornit de la Casa Albă către Curtea Supremă de Justiţie. Aproximativ 200 dintre aceștia au fost îmbrăcați în costume portocalii şi aveau feţele acoperite cu saci negri, asemeni deţinuţilor din această închisoare.

'Numărul morţilor de la Guantanamo îl depăşeşte pe cel al deţinuţilor judecaţi', a afirmat Vincent Warre, director al Centrului pentru Drepturile Constituţionale.  Guantanamo 'nu este numai un simbol al abuzurilor şi al relelor tratamente', dar în plus 'aduce atingere principiilor drepturile omului', a precizat Amnesty International, într-un raport al său.

La baza navală americană de la Guantanamo, pe care Cuba a transferat-o către SUA printr-un tratat semnat în anul 1903, circa 20 de prizonieri din Afganistan au fost închişi în cuşti, sub cerul liber, pe data de 11 ianuarie 2002.

Cei mai mulţi dintre cei 779 de deţinuţi încarceraţi aici în ultimii 10 ani nu au fost inculpaţi sau judecaţi. Un număr de 171 dintre aceștia sunt încă închişi. Deși revenirea lor în ţările natale este împiedicată de o lege votată în Congres, autorităţile americane au decis eliberarea a 89 dintre cei încarcerați.

După 10 ani de la înfiinţarea închisorii de la Guantanamo, proteste împotriva acestui centru de detenție au avut loc în aceeaşi zi şi în Canada, Franţa şi Suedia, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-21

TAGURI: proteste, Washington, GuantanamoComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image