2019-02-20 20:28


PSD - Actuala putere a batjocorit Ziua Naţională

 |  17:21
PSD - Actuala putere a batjocorit Ziua Naţională

PSDconsideră că actuala putere a batjocorit Ziua Naţională, încălcându-seprotocolul oficial, întrucât, la parada de Ziua Naţională, onorul militar afost dat primului-ministru şi nu preşedintelui Senatului, prezent la eveniment.

"Astăzi,1 Decembrie, cu ocazia evenimentelor organizate pentru sărbătorirea ZileiNaţionale a României a avut loc un fapt fără precedent. Încălcându-seprotocolul oficial, care, conform Ordinului MApN din Nr. 30 din 12 Martie 2009,publicat MONITORUL OFICIAL NR. 208 bis din 1 aprilie 2009 stabileşteRegulamentul Onorurilor şi Ceremoniilor militare, onorul militar a fost datprimului-ministru şi nu preşedintelui Senatului, prezent la eveniment", searată într-un comunicat al PSD.

PotrivitPSD, ordinul invocat prevede, la articolul 10, că "onorul militar seacordă în situaţiile şi în condiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte decătre organizatori", astfel: "preşedintelui României, preşedinţilorSenatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului apărăriinaţionale şi şefului Statului Major General".

"PremierulEmil Boc, nefiind în temă cu regulile şi legile în baza cărora funcţioneazăStatul român a afirmat cu nonşalanţă că a fost desemnat de AdministraţiaPrezidenţială, pentru a primi onorul militar. Mai târziu, a încercat să repareaceastă gafă făcând o alta. A invocat «structurile abilitate» ca fiind celecare l-au desemnat să primească onorul militar. Nici preşedintele, nicistructurile necunoscute despre care vorbeşte Emil Boc nu au dreptul să modificedupă propriile capricii regulile şi legile Statului român", considerăsocial-democraţii.

Eiremarcă faptul că nu este pentru prima dată când membri importanţi ai actualeiPuteri "încearcă să îşi bată joc de simbolurile naţionale".

"Anultrecut, preşedintele României a făcut un gest de sfidare, refuzând public sădea mâna cu foştii şefi de stat. Anul acesta, la Alba-Iulia, steagul naţional afost batjocorit de reprezentaţii locali ai PDL, care au introdus în culoriledrapelului portocaliul", susţine PSD.

Înopinia Partidului Social Democrat, "ceea ce s-a întâmplat la ceremoniaorganizată la Bucureşti de 1 Decembrie reprezintă o sfidare deliberată ainstituţiilor Statului român şi a ordinii de drept".

"Dintr-unorgoliu politic total condamnabil, reprezentanţi de seamă ai actualei Puteri audecis că regulamentele scrise, legile şi Constituţia României nu au niciovaloare decât atunci când vor ei. Este un comportament tipic pentru o Putere carea decis, în mod abuziv, să elimine practic opoziţia din activitatea CamereiDeputaţilor. Gestul flagrant de la evenimentele organizate la Bucureşti, pentrusărbătorirea Zilei Naţionale a României, este cu atât mai condamnabil cu cât aimplicat una dintre structurile care se bucură de cea mai mare încredere aromânilor: Armata Română. Lipsa de discernământ a reprezentaţilor actualeiPuteri a pus Armata Română în poziţia jenantă de a se supune capriciilor unoroameni care, de câteva luni de zile, nu încetează să îi umilească pesoldaţi", se arată în comunicatul PSD.

PremierulEmil Boc a primit onorul miercuri, în debutul paradei de Ziua Naţională, şefulstatului fiind plecat în Kazahstan la summitul OSCE. La paradă a fost prezentşi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care, potrivit Constituţiei, este aldoilea om în stat.

PremierulEmil Boc a declarat, întrebat în legătură cu faptul că el a fost cel care aprimit onorul în absenţa şefului statului, deşi preşedintele Senatului este aldoilea om în stat, că "protocolul este cel care a stabilit" şi căpreşedintele l-a desemnat în acest sens.

Întrebatdacă nu i se părea normal ca, la începutul paradei militare de Ziua Naţionalăonorul să-i fie dat lui Mircea Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului şial doilea om în stat, premierul Emil Boc a spus: "Protocolul este cel carea stabilit şi dumneavoastă aţi văzut ce s-a întâmplat".

EmilBoc a spus că a aflat de marţi că lui îi vor fi prezentate onorurile."Preşedintele m-a desemnat în acest sens", a spus el.

Preşedintelel-a delegat pe premier în urmă cu două zile să primească onorul la parada de 1Decembrie, fiind chestiune de reprezentare şi nu de interimat, a declaratpurtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, sugerând căinformaţiile confuze vin din "zona" lui Geoană.

"PresedinteleTraian Băsescu l-a delegat pe primul ministru în urmă cu două zile să primeascăraportul la parada de 1 Decembrie. Este o situaţie de reprezentare şi nu una deinterimat al funcţiei. România nu se află în situaţia de predareconstituţională a atribuţiilor şefului statului, astfel incât domnul Geoană săfie nevoit să primească raportul", a declarat Turcan.

PreşedinteleSenatului Mircea Geoană va cere instituţiilor abilitate să investigheze"incidentul de la parada militară din Bucureşti", se arată într-uncomunicat al Biroului de presă al Senatului, care invocă prevederileconstituţionale privind ierarhia demnităţilor în stat şi un ordin MApN din2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...