2018-12-12 20:54


PSD şi Nicolae Nemirschi au blocat tranzacţionarea de AAU

 |  07:40
PSD şi Nicolae Nemirschi au blocat tranzacţionarea de AAU

Premierul Emil Boc a declarat, luni, pentru postul B1TV că fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, și Partidul Social Democrat (PSD) au blocat tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon (AAU). Boc a adăugat că în 4-6 luni România va putea relua tranzacţionarea certificatelor. 

"Un an de zile a blocat acest ministru derularea acestor proiecte. PSD-ul, la acea vreme, din motive înţelese numai de ei, pentru că a fost până la urmă o strategie de partid, nu a dat drumul la aceste certificate verzi. Frapant a fost faptul că ministrul Mediului a fost unul dintre cei mai mari opozanţi ai derulării proiectului cu certificate verzi. Să ştiţi că doamna Udrea în perioada în care a fost interimar la Ministerul Mediului, când a plecat PSD de la guvernare, a deblocat mecanismul", a susţinut Boc.  Premierul a criticat şi perioada în care ministrul al Mediului era Attila Korodi, de la UDMR, partid din care face parte şi actualul ministru de resort, Laszlo Borbely. "În 2008 nu s-a făcut nimic, a fost un an pierdut atunci, după care un an pierdut de Nemirschi", a completat Emil Boc.

Conform premierului, PSD ar fi vrut ca ministerul controlat de social-democraţi să gestioneze în totalitate vânzarea certificatelor de emisii de carbon, fără să colaboreze cu Ministerul Economiei, care aparţinea şi atunci Partidului Democrat Liberal (PDL). "Nu a vrut să semneze niciun act de colaborare cu Ministerul Economiei, voia să fie o problemă exclusivă a Ministerului Mediului, ceea ce nu se putea sub nicio formă", a adăugat acesta. Ca urmare a suspendării României de la tranzacţionarea AAU, premierul a semnat, luni, eliberarea din funcţie a UDMR-istului Iosif Nagy din fruntea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Emil Boc a recunoscut că Nagy a recuperat din întârzieri, dar i-a reproşat că nu este suficient pentru a acoperirea decalajului."Şeful ANPM putea să mai recupereze din întârzieri, dacă ar fi fost mai prezent la Bonn şi unde s-au mai luat aceste decizii, cu aceste studii de specialitate. Putea recupera mai mult decât a recuperat", a mai afirmat premierul.  Boc a apreciat că în prezent "este o colaborare impecabilă" între ministerele Mediului, Finanţelor, Economiei şi Externelor privind gestionarea AAU-urilor. "Partea plină a paharului este că România nu a pierdut încă aceste certificate, doar sunt suspendate, şi că, dacă aceste studii cerute de organismele internaţionale de mediu se efectuează, România poate să recâştige dreptul de a comercializa în continuare după o perioadă de 4-6 luni, când trebuie făcute nişte studii de Agenţia de Protecţie a Mediului care să certifice standardele în materia mediului", a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Prin aceste declarații, Emil Boc a dorit să îi răspundă liderului PSD, Victor Ponta, care a susținut că în 2009, când era membru al guvernului PDL-PSD, ministrul Adriean Videanu ar fi blocat timp de nouă luni valorificarea certificatelor de emisii de carbon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Cutremur în judeţul Vrancea Acum 7 ore | (0)
Eveniment


loading...