2017-01-18 17:17

ULTIMA ORA


Puiu Haşotti critică 'aberaţia antidemocratică' a lui Laszlo Tokes

 |  15:12
Puiu Haşotti critică 'aberaţia antidemocratică' a lui Laszlo Tokes

Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, a catalogat drept 'o aberaţie antidemocratică' propunerea europarlamentarului Laszlo Tokes cu privire la modificarea legislaţiei electorale în sensul introducerii proporţionalităţii etnice. Potrivit senatorului liberal, nici Laszlo Tokes, nici preşedintele Traian Băsescu, căruia europarlamentarul i s-a adresat, nu au drept de iniţiativă legislativă.

'Eu cred că propunerea de introducere a principiului proporţionalităţii etnice în legislaţia electorală este o aberaţie antidemocratică. Fiind o aberaţie antidemocratică, din punctul meu de vedere, o astfel de propunere nu va putea fi acceptată în legislaţia românească. Din câte ştiu, nicăieri în Europa în ţările democratice nu există o astfel de prevedere pentru că ideea este că nu trebuie să existe reprezentări pe principiul de naţionalitate, ci doar reprezentări pe principii strict doctrinare, adică liberali, socialişti, populari, ecologişti şi aşa mai departe', a explicat sâmbătă Puiu Haşotti. Nici Laszlo Tokes, nici preşedintele Traian Băsescu, căruia europarlamentarul i-a solicitat sprijinul pentru promovarea propunerii sale, nu au drept de iniţiativă legislativă, a subliniat senatorul liberal. 'Nu pot însă să nu mă gândesc la faptul că Laszlo Tokes a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului European cu sprijinul şi cu voturile Partidului Democrat Liberal şi probabil din această realitate politică apelează la colegul său de doctrină politică, la Traian Băsescu', a adăugat acesta.  Pentru a fi respectate drepturile comunităţii maghiare din Transilvania, Laszlo Tokes i-a solicitat sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, ca principiul proporţionalităţii etnice să fie introdus în legislaţia electorală înainte de alegerile din acest an. 'Pentru ca în campaniile electorale care ne aşteaptă reprezentanţii partidelor politice să ofere României şi celor care trăiesc aici soluţii alternative viabile la problemele lor reale, iar lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare, vă sugerăm, din nou, ca soluţie benefică introducerea principiului proporţionalităţii etnice, în legislaţia electorală care necesită, oricum, modificări', a susţinut europarlamentarul în documentul prezentat public vineri, la Oradea, potrivit Agerpres.

Laszlo Tokes propune, ca şi la începutul lui 2008, o 'iniţiativă pentru asigurarea reprezentării parlamentare echitabile a minorităţilor naţionale'. Deputatul european militează pentru ca organizaţiile politice ale minorităţilor naţionale să aibă posibilitatea în cadru legal 'de a concura pentru un număr de mandate de parlamentar, stabilit prin lege, proporţional cu datele demografice relevante ale ultimului recensământ general al populaţiei'. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-25

TAGURI: Puiu_Haşotti , Laszlo_Tokes, aberație, Traian_BăsescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image