2018-12-16 22:03


Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl VEZI IMAGINI

 |  11:14
Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl  VEZI IMAGINI

Agenţia japonezăpentru Siguranţă Nucleară a ridicat marţi la nivelul maxim accidentul nuclearde la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice(INES), plasându-l la acelaşi nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl.

Agenţiaa precizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutulaccidentului nuclear de la Fukushima este de 10 la sută din cel măsurat în1986, după catastrofa nucleară de la centrala situată în Ucraina.

Măsurătoriledisponibile privind radioactivitatea de la centrala Fukushima Daiichi(nord-estul Japoniei) "arată niveluri echivalente nivelului 7", adeclarat un reprezentant al Agenţiei.

El a subliniat că aceastădecizie a fost luată "pe baza măsurătorilor (nivelului) de iod şi cesiudin atmosferă".

"Vom continua sămonitorizăm situaţia. Este un nivel provizoriu", a precizat el, adăugândcă decizia definitivă de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luatăulterior, de un comitet de experţi internaţionali.

Doar catastrofa de laCernobîl a fost clasată, până în prezent, la acest nivel maxim al scaleiinternaţionale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs "o emisie majoră dematerii radioactive", cu "efecte considerabile asupra sănătăţii şimediului".

Agenţia japoneză aprecizat, totuşi, că emisiile radioactive măsurate până în prezent în centralaFukushima Daiichi, nu reprezintă decât "aproximativ 10 la sută din celeemise la Cernobîl", în 1986.

"Noinu am înregistrat acelaşi (niveluri de) iradieri ale persoanelor. La Fukushima, au existatemisii de vapori şi gaze, dar nu de aceeaşi amploare şi nici de aceeaşi naturăca la Cernobîl", a subliniat un purtător de cuvânt al Agenţiei.

Potrivitscării INES, care evaluează gravitatea incidentelor nucleare, nivelul 0corespunde absenţei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai important, unui"accident major".

Agenţia japoneză aclasat, anterior, accidentul la nivelul 5, corespunzând unui "accidentcare are consecinţe extinse", în timp ce agenţia franceză din domeniuaprecia că acesta este de nivelul 6, cel al unui "accident grav".

Fukushima Daiichi este grav avariată, după ce a fostafectată de un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de untsunami uriaş, la 11 martie.

Sistemele de răcireale reactoarelor sunt în pană, lucru care a antrenat explozii şi emisiiradioactive în atmosferă şi în Oceanul Pacific.

Aproximativ80.000 de persoane au fost evacuate, pe o rază de 20 de kilometri în jurulcentralei, iar Guvernul a adăugat, luni, câteva localităţi, situate maideparte, pe lista zonelor care trebuie părăsite.

Legumeleverzi şi laptele provenind din vecinătatea centralei au fost retrase dinvânzare, din cauza unei radioactivităţi excesive, iar mai multe ţări au luatmăsuri de control consolidat, chiar interzicerea unor produse alimentarejaponeze.

Autorităţile încearcăsă împiedice acest accident să degenereze într-o catastrofă majoră, vărsândimportante cantităţi de apă în reactoare, pentru a opri combustibilul nuclearsă intre în fisiune.

Tehnicieniioperatorului centralei încearcă, în plus, să repare instalaţiile, sperând săpoată reporni sistemul de răcire normal al reactoarelor.

În cadrul acestoroperaţiuni, trei angajaţi au fost iradiaţi, după ce au mers cu echipamentnecorespunzător prin apa puternic radioactivă care a inundat sala turbinelorunuia dintre cele şase reactoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...