2018-12-15 14:11


Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl

 |  14:02
Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl

Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicatmarţi la nivelul maxim accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pescara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la acelaşi nivelde gravitate cu cel de la Cernobîl.

Agenţia aprecizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutulaccidentului nuclear de la Fukushima este de 10 la sută din cel măsurat în 1986,după catastrofa nucleară de la centrala situată în Ucraina.

Măsurătoriledisponibile privind radioactivitatea de la centrala Fukushima Daiichi(nord-estul Japoniei) "arată niveluri echivalente nivelului 7", a declarat unreprezentant al Agenţiei.

El asubliniat că aceastădecizie a fost luată "pe baza măsurătorilor (nivelului) de iod şi cesiudin atmosferă".

"Vom continua să monitorizăm situaţia.Este un nivel provizoriu", a precizat el, adăugând cădecizia definitivă de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luată ulterior,de un comitet de experţi internaţionali.

Doarcatastrofa de la Cernobîl a fost clasată, până în prezent, la acest nivel maximal scalei internaţionale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs "o emisiemajoră de materii radioactive", cu "efecte considerabile asuprasănătăţii şi mediului".

Agenţiajaponeză a precizat, totuşi, că emisiileradioactive măsurate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi, nureprezintă decât "aproximativ 10 la sută din cele emise la Cernobîl",în 1986.

"Noinu am înregistrat acelaşi (niveluri de) iradieri ale persoanelor. La Fukushima,au existat emisii de vapori şi gaze, dar nu de aceeaşi amploare şi nici deaceeaşi natură ca la Cernobîl", a subliniat un purtător de cuvânt alAgenţiei.

Potrivitscării INES, care evaluează gravitatea incidentelor nucleare, nivelul 0corespunde absenţei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai important, unui"accident major".

Agenţiajaponeză a clasat, anterior, accidentul la nivelul 5, corespunzând unui "accidentcare are consecinţe extinse", în timp ce agenţia franceză din domeniuaprecia că acesta este de nivelul 6, cel al unui "accident grav".

FukushimaDaiichi este grav avariată, după ce a fost afectată de un cutremur foarteputernic, cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie.

Sistemele derăcire ale reactoarelor sunt în pană, lucru care a antrenat explozii şi emisiiradioactive în atmosferă şi în Oceanul Pacific.

Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate, pe o rază de 20de kilometri în jurul centralei, iar Guvernul a adăugat, luni, câtevalocalităţi, situate mai departe, pe lista zonelor care trebuie părăsite.

Legumeleverzi şi laptele provenind din vecinătatea centralei au fost retrase dinvânzare, din cauza unei radioactivităţi excesive, iar mai multe ţări au luatmăsuri de control consolidat, chiar interzicerea unor produse alimentarejaponeze.

Autorităţileîncearcă să împiedice acest accident să degenereze într-o catastrofă majoră,vărsând importante cantităţi de apă în reactoare, pentru a opri combustibilulnuclear să intre în fisiune.

Tehnicieniioperatorului centralei încearcă, în plus, să repare instalaţiile, sperând săpoată reporni sistemul de răcire normal al reactoarelor.

În cadrulacestor operaţiuni, trei angajaţi au fost iradiaţi, după ce au mers cuechipament necorespunzător prin apa puternic radioactivă care a inundat salaturbinelor unuia dintre cele şase reactoare


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...