2017-01-23 18:53


Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală, la reactorul 2 de la Fukushima

 |  13:12
Radioactivitate de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală, la reactorul 2 de la Fukushima

Un nivel al radioactivităţii foarte ridicat, de zecemilioane de ori mai mare decât cel normal, a fost descoperit duminică într-ocantitate de apă scursă din reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima,determinând personalul să amâne operaţiunile de pompare, a anunţat operatorul.

Nivelulmăsurat în eşantioane din această apă, găsită în subsolul sălii turbineisituată în spatele reactorului, este de 1.000 de milisievert pe oră, a declaratpentru AFP un purtător de cuvânt al societăţii Tokyo Electric Power (TEPCO).

"Această cifră este de zecemilioane de ori mai mare decât nivelul radioactivităţii apei care se găseşte îngeneral într-un reactor în stare bună", a explicat el. Purtătorul decuvânt a adăugat că acest lucru înseamnă că combustibilul din miezulreactorului a suferit probabil avarii în cursul unui debut de fuziune, survenitimediat după seismul urmat de un tsunami la 11 martie.

"Am detectat în eşantioanede apă niveluri ridicate de cesiu şi alte substanţe care nu se găsesc îngeneral în apa reactorului. Există o probabilitate foarte mare ca barele decombustibil să fi fost avariate", a precizat el.

Niveluri aleradioactivităţii de câteva sute de milisievert pe oră au fost deja detectate înjurul reactoarelor avariate ale centralei, impunând evacuarea temporară amuncitorilor.

Treimuncitori, încălţaţi numai cu cizme de cauciuc, au fost contaminaţi joi de oacumulare de apă puternic radioactivă, în timpul unei intervenţii la turbinasituată în spatele reactorului 3, unde nivelul radiaţiilor era de 180 demilisievert pe oră. Doi au fost spitalizaţi din cauza arsurilor suferite lapicioare.

Aproximativ500 de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează zi şi noapte la FukushimaDaiichi pentru a reduce temperatura reactoarelor şi pentru a încerca sărestabilească circuitele de răcire ale centralei şi a evita astfel o catastrofănucleară majoră. Ei folosesc tunuri de apă, pompe electrice şi o pompă de betonechipată cu un braţ articulat de 50 de metri, capabil să refacă nivelulbazinelor de combustibil iradiat situate deasupra reactoarelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image