2017-01-23 23:03


Raed Arafat critică Legea sănătăţii promovată de Băsescu

 |  07:13
Raed Arafat critică Legea sănătăţii promovată de Băsescu

Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat, duminică, că noua Lege a sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială.

Noul proiect al Legii sănătăţii, supus dezbaterii publice până în 28 ianuarie, a fost analizat, timp de 12 ore, de către subsecretarul de stat Raed Arafat şi Comisia de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii. În urma dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgenţă.

Sistemul integrat de urgenţă va fi distrus prin proiectul noii Legi a sănătăţii, din care dispar noţiunile de public şi privat, conceptul de lucru în cazurile foarte grave fiind "competiţia comercială", adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de până acum, cea de salvare de vieţi, susțin concluziile specialiştilor, potrivit lui Raed Arafat. Prin noul proiect s-ar putea distruge un sistem care acum funcţionează bine, fără să se ştie dacă ceea ce este pus în loc va merge sau nu, a subliniat Arafat.

"Cine dă afară pe cine şi cine câştigă piaţa faţă de cine (…) Al doilea risc este împrăştierea personalului, aşa încât să nu mai avem servicii de calitate nici în public şi nici în privat, pentru că personalul este foarte puţin. În unităţile de primiri urgenţe avem lipsă de 42 la sută medici, iar la ambulanţă, 20-25 la sută din totalul de personal",  a avertizat, duminică, subsecretarul de stat Raed Arafat.

Acesta a precizat că fondurile pentru asistenţa medicală de urgenţă sunt aceleaşi şi în 2012. "Dacă aceeaşi sumă trebuie să fie împărţită cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decât anumite bucăţi din sistem. Şi mai apare un risc, reacţia la calamităţi va fi necontrolată, nestandardizată şi ineficientă. Doar la un accident, dacă o să apară dintr-o dată trei furnizori concurenţi şi în final au de dus un singur bolnav pentru că doi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul", a explicat subsecretarul de stat. "Privaţii vor profit", chiar dacă vor veni cu zeci de ambulanţe sau zeci de elicoptere, vor dori să îşi amortizeze urgent investiţiile, a avertizat Raed Arafat, potrivit Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-16

TAGURI: Raed_Arafat, Băsescu, legeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CLAUDIA
11 Ian 2012

Dl. Arafat face parte din actuala guvernare,iar in aceste conditii nu ar trebui sa sustina un punct de vedere opus politicii guvernamentale. Iar astfel de discutii trebuie purtate in interior, nu aduse la cunostinta in fata intregii populatii.
RALUCA
11 Ian 2012

Presedintele Traian Basescu incearca doar sa scoata in evidenta punctele importante din acest proiect de lege si nu trebuie sa fi medic ca sa iti dai seama ca in momentul actual exista putine ambulante, iar prin privatizare va creste numarul acestora, implicit vor creste si sansele de a ajunge mai repede la cei care au nevoie de ajutor.
ANDREEA
11 Ian 2012

Acest subiect a fost amplificat fara rost de presa din Romania. Nimeni nu se indoieste de munca depusa de dl. Arafat, dar in conditiile actuale avem nevoie de o reforma in cadrul sanatatii, iar proiectul de lege poate conduce la o administrare mult mai buna a sistemului sanitar.
GEORGIANA.D
11 Ian 2012

Sistemul sanitar a fost intotdeuna un punct slab in Romania, iar in acest moment avem un proiect de lege care a fost elaborat de oameni competenti ce au reusit sa propuna o rezolvare pentru problemele din sistemul de sanatate si ar fi pacat sa nu se realizeze din cauza unor oameni care isi vad doar propriul interes.
ALINA234
11 Ian 2012

Privatizatizarea sistemului de sanatate este un lucru foarte benefic care va rezolva una din problemele grave ale sistemului sanitar,aceea a numarului mic de ambulante. Aceasta strategie este practicata si in celelalte tari europene, care au un sistem sanitar cu mult inaintea noastra. Eu sustin legea deoarece cred ca are sanse reale sa puna sistemul sanitar pe linia de plutire.
Random image