2019-03-25 03:54


Răpit şi făcut sclav pentru 11 ani, arestat pentru dezertare

 |  16:30
Răpit şi făcut sclav pentru 11 ani, arestat pentru dezertare

Un caz şocant a uimit întreaga Rusie la începutul acestei săptămâni, după ce soldat rus care susţine că şi-a petrecut ultimii 11 ani ca sclav într-un lagăr din Caucazul de Nord ar putea fi adus în faţa justiţiei de către armată, care-l acuză că a dezertat.

Alexei Popov s-a întors acasă, în luna august, după ce a petrecut 20 de zile pe drum, din Daghestan până în Saratov. Bărbatul susţine că a fost ţinut captiv şi forţat să lucreze într-o fabrică de cărămizi, după ce a fost răpit în anul 2000, potrivit The Independent. Popov a acordat mai multe interviuri în presa rusă, în care a povestit că, după câteva luni de la începutul serviciului militar, mai mulţi ofiţeri l-au dus la un şantier unde i-au oferit ceva de băut. Următorul lucru pe care şi l-a adus aminte a fost că s-a trezit cu o durere de cap, într-un camion care transporta muncitori la o fabrică din Kaspiisk, un oraş de pa malul Mării Caspice, aflat la 24 de ore distanţă.

Ajunşi la destinaţie, celor aflaţi în camion li s-a spus: „Aici sunteţi nimic şi nimeni nu vă va căuta”. Lucrătorii trebuiau să se trezească la 5 dimineaţa şi munceau până la 10 seara, în fiecare zi. „Ne trezeam şi ne culcam înfometaţi. Ne-au salvat ţigările”, a povestit Popov. „Primeam trei pachete de ţigări Prima pe săptămână şi ne omoram foamea cu ele. Acum nu mai pot fuma, iar stomacul meu e distrus”, a mai spus acesta. După ce a ajuns acasă, lui Popov i s-a făcut rău după ce a fost hrănit cu mâncare normală, iar acum urmează o dietă specială, pentru că stomacul său nu mai tolerează anumite alimente. Întors acasă după 11 ani, bărbatul a povestit că mama sa nu l-a mai recunoscut. „S-a uitat la mine timp de cinci minute şi nu înţelegea cine sunt. Fratele meu mai mic m-a recunoscut după ochi. Când am plecat, avea aproape opt ani”, a declarat acesta.

Un aspect şocant al întregii poveşti îl constituie însă faptul că, în loc să primească ajutor medical şi psihologic, Popov este acuzat de dezertare şi ar putea să se întoarcă în armată pentru a-şi încheia serviciul militar obligatoriu întrerupt în urmă cu 11 ani. Mai mult, după ce s-a întors acasă, bărbatul a fost reţinut de autorităţi, însă a fost ulterior eliberat după ce mass-media a relatat despre cazul său.

Cazurile de soldaţi dispăruţi în timpul serviciului militar nu sunt un fenomen izolat, în Rusia. De cele mai multe ori, acestea sunt întâlnite în zone tensionate, acolo unde guvernul nu are controlul total asupra regiunilor. Ofiţerii din armata rusă sunt la rândul lor suspectaţi că se înţeleg cu liderii controversaţi din anumite regiuni cu probleme din Rusia pentru a vinde soldaţii ca forţă de lucru. „Există mulţi oameni în această situaţie, poate nu toţi sunt soldaţi, însă am ajuns deja să ne obişnuim cu faptul că guvernului nu-i pasă dacă oamenii dispar pur şi simplu”, a declarat Valentina Melinkova, şefa Comitetului Mamelor Soldaţilor din Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...