2018-10-21 00:27


Raport: Londra trebuie să menţină restricţiile pentru lucrătorii români

 |  15:34
Raport: Londra trebuie să menţină restricţiile pentru lucrătorii români

Un raport întocmit de un comitet independent britanic a recomandat azi menţinerea restricţiilor de pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari, avertizând că ridicarea lor ar putea produce perturbări importante în acest domeniu. Restricţiile au fost impuse în 2007, la aderarea României. Raportul a fost redactat în replică la următoarea întrebare a guvernului. "Există o perturbare serioasă sau riscul unei perturbări pentru piaţa muncii din Marea Britanie, iar menţinerea restricţiilor pentru bulgari şi români pe piaţa muncii ar rezolva o astfel de eventuală perturbare sau ar înlătura riscul?". Raportul a tratat şi contextul actualei stări a pieţei muncii, posibilul impact al menţinerii sau înlăturării restricţiilor pentru bulgari şi români. Autorii raportului au analizat dacă menţinerea restricţiilor ar ajuta la rezolvarea unei perturbări pe piaţa muncii sau dacă ridicarea restricţiilor ar exacerba o astfel de perturbare, potrivit NewsIn. De la aderarea României şi Bulgariei la UE în 2007, fluxul de imigranţi în Marea Britanie din aceste state a fost relativ mic. Mai mult, o proporţie semnificativă dintre imigranţi a constat din muncitori sezonieri, de exemplu în agricultură, şi există doveziă că mulţi dintre aceştia au revenit acasă după o scurtă perioadă în străinătate.

Însă, comparativ cu nivelul de dinainte de aderare, numărul românilor şi bulgarilor din Marea Britanie a crescut substanţial din 2007. O ridicare a restricţiilor pe piaţa muncii ar leza comportamentul posibililor imigranţi din aceste două state, deci probabil afluxul către Marea Britanie ar creşte, spune raportul.

Autorii raportului mai consideră că există riscul ca o creştere a numărului imigranţilor români şi bulgari şi/sau o schimbare a componentelor sau comportamentului acestor cetăţeni în Marea Britanie să aibă efecte negative. Ridicarea restricţiilor în vigoare ar creşte acest risc. Consecinţele ar fi mici în comparaţie cu impactul negativ al recentei recesiuni şi al situaţiei economice globale, dar, oricum, ar fi semnificative, precizează autorii studiului.

Raportul a fost dat publicităţii azi de Comitetul britanic de Consiliere privind Migraţia (Migration Advisory Committee, MAC), un organism independent. Comitetul consiliază guvernul în chestiuni legate de imigraţie şi este finanţat de Ministerul de Interne de la Londra.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...