2017-01-23 08:39


Raportul CE semnalează că multe din cazurile de corupţie la nivel înalt se apropie de prescripţie

 |  16:35
Raportul CE semnalează că multe din cazurile de corupţie la nivel înalt se apropie de prescripţie

Comisia Europeană notează, în raportul privindjustiţia, obţinut de Mediafax şi care va fi dat publicităţii miercuri, laBruxelles, că DNA a rămas convingătoare în investigarea cazurilor de corupţiela nivel înalt, însă astfel de cazuri se află de mult timp pe rolulinstanţelor, riscând prescripţia.

În timp ce istoricul realizărilor DirecţieiNaţionale Anticorupţie (DNA) în investigarea şi urmărirea cazurilor de corupţiela nivel înalt a rămas convingător, rezultatele obţinute de instanţe continuăsă arate o imagine mixtă. Deşi majoritatea cazurilor de corupţie la nivel înaltsunt judecate într-o perioadă de trei ani, un număr semnificativ de cazuriimplicând demnitari, se află în prezent pe rolul instanţelor de judecată depeste trei ani, remarcă raportul CE.

Mai multe cazuri au ajuns deja în totalitatesau parţial la termenele de prescripţie, iar multe alte cazuri se apropie determenele limită prevăzute de lege.

De la ultima evaluare anuală a Comisiei,România a identificat cauze tipice de întârzieri în cazurile de corupţie lanivel înalt şi a creat un grup comun de lucru pentru a le remedia.

Anumite piedici procedurale au fost eliminatedin iulie 2010. Alte motive referitoare, în special, la capacitate, organizareinternă şi practică judiciară mai trebuie încă abordate în mod efectiv. AnalizaComisiei a relevat că instanţele tind să adopte o abordare permisivă şi excesivde precaută faţă de provocările procedurale ridicate de inculpaţi, cum ar ficererile pentru expertize suplimentare, amânarea de audieri sau excepţiiprocedurale.

Măsuri fundamentale de management alcazurilor, cum ar fi acordarea priorităţii unor cauze importante sau complexenu sunt în mod uzual aplicate.

În vederea îndeplinirii angajamentelor saleprivind lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, România trebuie să ia măsuriurgente pentru a se asigura că deciziile finale sunt luate rapid în cazurileimportante de corupţie la nivel înalt, iar prescripţiile să fie evitate întoate cazurile.

Raportul CE afirmă că rezultatele în luptaîmpotriva corupţiei depind de voinţa politică şi de angajamentul justiţiei.

În opinia experţilor europeni, există multeexemple bune care prezintă procedurile eficiente în cazurile de corupţie lanivel înalt în instanţă şi demonstrează modul în care investigaţiile în cazuricomplexe pot fi efectuate eficient prin cooperarea diferitelor autorităţi. Estecrucial, în acest sens, sprijinul politic puternic din partea Parlamentuluipentru lupta împotriva corupţiei, susţin ei.

De la ultima evaluare a Comisiei, Parlamentula votat împotriva permiterii unei cercetări sub aspectul infracţiunii decorupţie faţă de un fost ministru şi membru curent al Parlamentului, s-a opusprin veto unei percheziţii într-o altă investigaţie aflată pe rol, refuzândarestarea preventivă a unui alt membru al Parlamentului, mai notează documentulcitat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image