2016-12-09 07:52

ULTIMA ORA


Reducerea TVA la 5% la alimentele de bază, menţinută de Senat. Cererea lui Băsescu a fost respinsă

 |  13:53
Reducerea TVA la 5% la alimentele de bază, menţinută de Senat. Cererea lui Băsescu a fost respinsă

Cererea de reexaminare formulată depreşedintele de Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% laalimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat, care a menţinut,astfel, textul legislativ iniţial.

Cererea dereexaminare a fost respinsă şi de Comisia de buget a Senatului, raportulacesteia recomandând menţinerea în vigoare a legii.

Propunereainiţiată de PSD şi PNL a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 octombrie2010, când deputaţii PDL au invocat o eroare de comunicare la votul lorfavorabil.

Principala prevederea legii era că pentru alimentele de bază taxa pentru valoare adăugată scade la5%.

Cererea dereexaminare a preşedintelui, în care se solicita renunţarea la aceastăprevedere, a fost respinsă de Senat prin acceptarea raportului negativ alcomisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi"împotrivă" şi o abţinere.

GrupurilePSD şi PNL au anunţat că nu susţin reexaminarea, fiind în favoarea legiiprivind introducerea TVA de 5% la alimentele de bază.

SenatorulPNL Varujan Vosganian a afirmat că are rezerve faţă de expertiza care a stat labaza cererii de reexaminare formulate de preşedinte şi menţionat că oficialiiguvernamentali interpretează greşit datele statistice.

Ela anunţat că senatorii PNL susţin proiectul de lege privind introducerea uneiTVA de 5% la alimentele de bază (pâine, carne, lapte, ulei vegetal, zahăr,produse expandate din cereale).

Înainteavotului, liderul grupului UNPR, Şerban Mihăilescu, a solicitat o scurtă pauzăde consultări, după care a anunţat că negocierile nu au dus la aplanareapoziţiilor divergente între opoziţie şi putere.

Mihăilescu aanunţat că UNPR susţine cererea de reexaminare şi, implicit, eliminareaprevederii unei cote de 5% TVA pentru alimentele de bază.

Argumentulacestuia a fost că o asemenea măsură fiscală ar trebui reglementată maitemeinic, nu doar printr-o simplă modificare a Codului Fiscal.

"Avem destule experienţe în acest gen, în care o lege a creat mai multeprejudicii decât beneficii. Am avut legea prin care se majorau cu 50% salariileprofesorilor, susţinută de toată lumea, şi care apoi a creat numai belele",a spus el.

Argumentesimilare au fost invocate de reprezentantul Guvernului, care a arătat că prinimpunerea unei cote de 5% a TVA pentru uleiul vegetal, de exemplu, s-ar puteaaplica această cotă şi unor produse similare din import, precum uleiul demăsline.

În replică,Mircea Geoană a precizat că toate ţările europene care au luată, determinate decriză, măsura creşterii temporare a unor taxe, au anunţat şi un calendar alrevenirii acestora la nivelul anterior.

"Nu cred că ne putem permite să stăm permanent cu TVA de 24%, este o chestiunehandicapantă pentru economia românească", a adăugat el.

SenatorulUNPR Şerban Mihăilescu a contestat votul, după anunţul oficial făcut depreşedintele Senatului, Mircea Geoană, însă acesta nu a reluat procedura devot.

Argumenteleformulate de preşedinte în cererea de reexaminare constau în aceea că reducereaTVA la alimentele de bază, în contextul economic actual, ar conduce la scădereasemnificativă a încasărilor bugetare şi la majorarea deficitului bugetar şi laimposibilitatea menţinerii acestuia în ţintele asumate, 6,8% în 2010, respectiv4,4% în 2011.

De asemenea,preşedintele invoca faptul că o nouă modificare a valorii TVA ar duce la lipsăde predictibilitate fiscală, scăderea ratingului de ţară, precum şi lapierderea credibilităţii în faţa organismelor internaţionale.

Cererea de reexaminare urmează săfie dezbătută şi votată şi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image