2018-12-12 08:16


Referendumul pentru înfiinţarea 'Ţinutului Secuiesc', în dezbatere

 |  09:56
Referendumul pentru înfiinţarea 'Ţinutului Secuiesc', în dezbatere

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Covasna ce va avea loc săptămâna aceasta se află și subiectul referendumului pentru înfiinţarea regiunii administrative ''Ţinutul Secuiesc''.

Iniţiat şi semnat de reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM), care îşi motivează demersul prin dreptul comunităţii locale de a decide asupra viitorului ei, inclusiv în chestiuni ce ţin de reorganizarea administrativ-teritorială, proiectul de hotărâre a fost postat marţi pe site-ul Consiliului Judeţean.

Propunerile avansate de preşedintele României, Traian Băsescu, cu privire la reorganizarea administrativă a ţării sunt inacceptabile pentru comunitatea maghiară din judeţul Covasna, care doreşte să constituie o reuniune unitară împreună cu judeţele Harghita şi Mureş, se precizează în expunerea de motive.

''Toată societatea din Ţinutul Secuiesc a luat cunoştinţă cu indignare despre propunere şi o respinge cu fermitate. (...) România a ratificat în anul 1997 Carta Europeană a Autonomiei Locale. Această Cartă, la articolul 5, afirmă că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie precedată de consultarea populaţiei afectate (...), în acest caz organizarea referendumului fiind obligatorie'', se argumentează în expunerea de motive. De asemenea, se precizează că reorganizarea propusă de preşedintele ţării ''ar fi în mod clar în defavoarea maghiarilor din România'', întrucât nu le respectă drepturile.

Consilierii PCM propun stabilirea unei date pentru organizarea acestui referendum, în cadrul căruia cetăţenii vor trebui să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: ''Ca locuitor al judeţului Covasna, doriţi ca în cadrul reorganizării administrativ-teritoriale a României să se înfiinţeze unitatea administrativă Ţinutul Secuiesc, cu teritoriul şi prerogativele descrise în proiectul de lege cu titlul ''Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc''? Potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, orice modificare a limitelor administrativ-teritoriale se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile vizate, iar potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, decizia finală va fi cea rezultată din majoritatea voturilor valabil exprimate, a menționat directorul executiv al Consiliului Judeţean, Sztakics Istvan, informează Agerpres.

În şedinţa Consiliului Judeţean Covasna din data de 27 octombrie se va decide posibilitatea organizării referendumului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-06

TAGURI: Ţinut Secuiesc, referendum
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...