2017-01-20 14:00

ULTIMA ORA


Republicanii cer retragerea a 100 de miliarde de dolari de la FMI

 |  11:29
Republicanii cer retragerea a 100 de miliarde de dolari de la FMI

O propunere de lege pentru retragerea a 100 de miliarde de dolari, pe care Washingtonul i-a pus dispoziţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), a fost introdusă vineri de senatorii republicani din Statele Unite. Fiindcă SUA au drept de veto în cadrul FMI, prin această lege Guvernul american ar putea fi obligat să se opună oricărei plăţi din partea Fondului către o ţară a Uniunii Europene.

'A-i forţa pe contribuabilii americani să salveze state-providenţă burtoase din Europa este nerezonabil şi imoral', a precizat într-un comunicat Tom Coburn, unul dintre cei 26 de senatori ce sprijină propunerea.

Un alt senator, Jim DeMint, a subliniat că 'salvările nu rezolvă crizele bugetare, ele le înrăutăţesc'. Dispoziţia bugetară adoptată în 2009, ce a permis Statelor Unite să contribuie cu o parte la resursele de împrumut ale FMI cu 100 de miliarde de dolari şi cu cealaltă să îşi majoreze capitalul cu până la 8 miliarde, ar putea fi abrogată prin 'No More IMF Bailouts Act'.

Deoarece preşedintele Barack Obama îi va opune cu siguranţă veto, dispoziţia nu are nicio şansă de a fi promulgată, chiar dacă ar fi votată de cele două camere ale Congresului. Până acum, Executivul nu a folosit niciodată o dispoziţie a legii de reformă a regulamentului financiar din 2010 care să îl oblige să se opună oricărei plăţi din partea FMI în favoarea unui stat a cărui datorie publică nu ar fi viabilă.  Cu toate că FMI nu consideră datoria Atenei viabilă, decât în cazul în care sectorul privat îi va şterge o sută de miliarde de euro, ceea ce rămâne încă de negociat, Statele Unite au fost de acord luni pentru plata a 2,2 miliarde de euro Greciei, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-16

TAGURI: republicani, FMI, dolariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image