2018-12-16 06:48


Restricţii modificate pentru soţi şi copii. Liber la muncă în Spania

 |  16:19

Soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile pot munci fără permis, acest drept nefiind aplicat şi în cazul părinţilor, fraţilor şi al nepoţilor, a anunţat Ministerul Muncii.

Oficialii români din Spania au obţinut o nouă modificare a instrucţiunilor aplicate membrilor de familie după 22 iulie 2011.

"Astfel, membrii de familie ai românilor autonomi, care muncesc pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile, nu mai au nevoie de permis de muncă. Iniţial, doar membrii de familie ai muncitorilor români angajaţi  aveau acest drept", a precizat Ioana Şanta, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii. După consultările din grupul de lucru româno-spaniol, pe tema instrucţiunilor impuse în 22 iulie, oficialii spanioli de la Regimul Juridic din Ministerul Muncii din Spania şi-au luat angajamentul că vor respecta dreptul la muncă şi familiilor lucrătorilor autonomi.

"Prin urmare, soţul, soţia, copiii sub 21 de ani şi cei peste 21 de ani aflaţi în întreţinerea cetăţeanului român care lucrează pe cont propriu şi are liber acces pe piaţa muncii nu au nevoie de permis de muncă. Acest drept nu se aplică părinţilor, fraţilor şi nepoţilor", a mai spus Ioana Şanta.

Vechea măsură impusă, atacată

Executivul de la Madrid a decis, în 22 iulie, impunerea de restricţii pentru muncitorii români în Spania. În 11 august, Comisia Europeană (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012. Totuşi, Comisia Europeană preciza că nu Madridul, ci Bruxelles-ul va decide când se va ridica restricţia. Recent, Spania a modificat instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii pentru lucrătorii români, aducând precizări mult mai clare pentru membrii de familie, care au sesizat zeci de abuzuri făcute de autorităţile spaniole din cauza neînţelegerii unor prevederi. Noile instrucţiuni de restricţionare a pieţei muncii obligă oficialii spanioli să le respecte dreptul la muncă şi membrilor de familie ai lucrătorilor români, până acum fiind primite zeci de sesizări privind abuzuri, potrivit Ministerului Muncii, Familii şi Protecţiei Sociale.

"Măsura îi ajută şi pe tinerii care de curând au împlinit 18 ani şi vor să se angajeze. Asta înseamnă că, dacă unul dintre părinţi este angajat sau şomer, toţi ceilalţi membri ai familiei trebuie protejaţi. Mai exact, soţul, soţia, copiii sub 21 de ani, dar şi cei peste 21 de ani aflaţi în întreţinerea cetăţeanului român cu liber acces pe piaţa muncii nu au nevoie de permis de muncă. Acest drept nu se aplică părinţilor, fraţilor şi nepoţilor", preciza Ministerul Muncii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: Spania, restricții
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...