2018-10-22 10:49


Retrogradarea Ungariei văzută ca un atac financiar

 |  10:38
Retrogradarea Ungariei văzută ca un atac financiar

Decizia agenţiei de evaluare financiară Moody's de a scădea ratingul Ungariei până în categoria investiţiilor speculative (junk) nu are o bază reală şi face parte dintr-o serie de 'atacuri financiare' la adresa ţării, a anunțat, vineri, Ministerul ungar al Economiei.

Potrivit Ministerul Economiei din Ungaria, decizia agenției este nejustificată deoarece, în pofida condiţiilor nefavorabile de pe plan extern, performanţele economice ale Ungariei s-au îmbunătăţit în ultimele 18 luni. În contextul în care Guvernul caută ajutorul Fondului Monetar Internaţional pentru a întări încrederea în statul cel mai îndatorat din Europa de Est, joi, Ungaria şi-a pierdut după 15 ani ratingul 'investment-grade' (risc scăzut pentru investiţii).

Ratingul pentru obligaţiunile guvernamentale în valută şi monedă locală emise de guvernul Ungariei a fost revizuit în scădere de Moody's, de la 'Baa3' la 'Ba1' (categoria investiţiilor speculative). 

Moody's a anunţat că menţine perspectiva negativă asupra ratingului, iar Ungaria s-ar putea confrunta cu o nouă retrogradare. De asemenea, agenţiile Standard & Poor's şi Fitch acordă Ungariei cel mai scăzut rating din categoria 'investment-grade'.

Ungaria se confruntă cu o incertitudine privind capacitatea ţării de a a-şi îndeplini obiectivele pe termen mediu de consolidare fiscală şi cu reducerea datoriei sectorului public, ţinând cont de sporirea presiunilor asupra perspectivelor de creştere economică pe termen mediu.

Susceptibilitatea la eventualele riscuri cauzate de povara datoriei ridicate a guvernului, dependenţa masivă de investitorii externi şi necesităţile majore de finanţare ale ţării, în condiţiile volatilităţii de pe pieţele financiare mondiale, reprezintă alți factori care îngrijorează agenția.

Impactul combinat al acestor factori va avea efecte negative asupra solidităţii financiare şi va eroda capacitatea sa de absorbţie a şocurilor, potrivit Moody's.

Incertitudinile privind capacitatea ţării de a face faţă potenţialelor riscuri cauzate de criza datoriei suverane din Europa au reprezentat un alt argument pentru decizia agenţiei de a menţine perspectiva negativă asupra ratingului Ungariei, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-03-08

TAGURI: Moody's, financiar, Ungaria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...