2019-02-23 05:28


Reuniune de lucru la Cotroceni: Autorităţile stabilesc demersuri politice externe pe tema Schengen

 |  17:56
Reuniune de lucru la Cotroceni: Autorităţile stabilesc demersuri politice externe pe tema Schengen

PreşedinteleTraian Băsescu a avut, miercuri, o reuniune de lucru, la Cotroceni, cu membriai Guvernului, pe tema intrării în Schengen, fiind examinat un set de demersuripolitice externe care vor fi avute în vedere în perioada următoare pentru caprocesul să se menţină în coordonatele stabilite.

LaPalatul Cotroceni, a avut loc miercuri, la iniţiativa preşedintelui TraianBăsescu o reuniune de lucru pe tema stadiului aderării României la SpaţiulSchengen, la care au participat Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe,Bogdan Mănoiu, ministru – şef al Departamentului pentru Afaceri Europene dincadrul Guvernului României, Marian Tutilescu, secretar de stat, şef alDepartamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelorşi Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrulMinisterului Afacerilor Externe, informează Preşedinţia.

Scopulreuniunii a fost examinarea stadiului pregătirilor şi demersurilor pentruaderarea României la Spaţiul Schengen, în contextul creat de recentatransmitere, de către miniştrii de interne din două state membre UE, a uneiscrisori prin care se solicită amânarea momentului aderării României şiBulgariei la Spaţiul Schengen la o dată ulterioară lunii martie 2011.

"Cuprilejul reuniunii, au fost trecute în revistă progresele atinse în pregătireatehnică a aderării, fiind reconfirmată îndeplinirea integrală a condiţiiloracquis-ului Schengen, aspect probat şi de rezultatele tuturor misiunilor deevaluare. A fost subliniată decizia fermă a autorităţilor române de a menţineşi dezvolta nivelul de pregătire pentru aderare, având în vedere faptul căaderarea României va conduce la creşterea semnificativă a securităţiifrontierei externe a Uniunii Europene", menţionează Preşedinţia.

Lareuniune au fost abordate, potrivit Preşedinţiei, "argumentele juridice şipolitice relevante ce pledează pentru inexistenţa oricărui temei pentruconectarea procesului aderării la Spaţiul Schengen de alte condiţionalităţi,cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aderarea la spaţiul Schengenfiind o obligaţie asumată de toate statele membre prin Tratatul de aderare aRomâniei şi Bulgariei şi, în acelaşi timp, o responsabilitate pe care Româniaşi-o asumă, cu deplină seriozitate, în beneficiul tuturor cetăţeniloreuropeni".

"Totodată,a fost examinat un set de demersuri politice externe care vor fi avute învedere în perioada următoare pentru ca procesul de aderare la Schengen să semenţină în coordonatele stabilite, în cadrul instituţional şi în formatul deevaluare existent la nivelul Uniunii", informează sursa citată.

Miniştriide Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care sesolicita amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen,solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei,care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene. Sursele citate audeclarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un demers franco-german adresatatât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precumşi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1ianuarie 2011.

Miniştriide Interne ai Germaniei şi Franţei au apreciat, în scrisoarea transmisă CE, cădecizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui discutată"când cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotrivacorupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".

"Nusunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la SpaţiulSchengen", scriu cei doi miniştri în scrisoarea obţinută de RFI România.

Comisaruleuropean pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a primit scrisoareafranco-germană privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, însăComisia Europeană nu face niciun comentariu asupra acesteia.

PreşedinteleBăsescu a calificat, marţi, drept "discriminare la adresa românilor"scrisoarea franco-germană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...