2017-01-22 10:12

ULTIMA ORA


Revizuirea Constituţiei, tergiversată de Opoziţie

 |  21:07
Revizuirea Constituţiei, tergiversată de Opoziţie

Proiectul de revizuire a Constituţiei, trimis de Traian Băsescu în cursul verii, separat, celor două Camere, are şanse din ce în ce mai mici de a fi aprobat. Adoptarea lui era unul din pricipalele obiective ale PDL în actuala sesiune parlamentară

Biroul Permanent al Senatului a decis marţi să trimită proiectul Comisiei juridice, însă doar pentru a stabili „care e procedura corectă”, întrucât el „poate fi analizat de cele două Camere fie consecutiv, fie separat”, după cum explică vicepreşedintele Senatului, pesedistul Ioan Chelaru.

Comisia juridică a Camerei a amânat şi ea dezbaterea până după 30 septembrie, pentru ca grupurile parlamentare să poată depune amendamente. Întrebat dacă va depune vreun amendament, liderul PSD,Victor Ponta, a declarat că proiectul nu va fi luat în considerare. "Înţeleg că acest proiect acum va fi trimis înapoi la Guvern ca să vedem dacă Guvernul şi-l însuşeşte. Proiectul despre care mă întrebaţi este proiectul persoanei fizice Traian Băsescu care pe noi nu ne interesează", a răspuns Ponta. USL va discuta cu UDMR modificări ale Constituţiei, dar doar pentru următoarea legislatură.

PD-L propusese, prin vicepreşedintele Sever Voinescu, discutarea proiectului în comisia special creată pentru aceasta în urmă cu doi ani. Organismul a rămas, însă, în opinia lui Ioan Chelaru, unul „fără obiect”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, marţi că amendarea Constituţiei „nu se poate face fără aportul opoziţiei”, iar şansele pe care le vede „nu sunt foarte mari", în actualul mandat parlamentar.

Cele mai importante modificări pe care le cuprindea în proiectul iniţiat de preşedinte se refereau la parlamentul unicameral, reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, clarificări ale atribuţiilor preşedintelui şi Curţii Constituţionale, raportul Parlament-Guvern, regimul juridic al CSAT şi răspunderea magistraţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image