2017-01-19 17:09

ULTIMA ORA


Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE

 |  14:35
Rezultatele controlului pe piaţa carburanţilor se amână pentru semestrul II. Guvernul discută cu CE
Rezultatele anchetei iniţiate de ConsiliulConcurenţei pe piaţa carburanţilor şi eventualele măsuri care s-ar impunepentru companiile petroliere vor fi stabilite cel mai probabil abia însemestrul II, până atunci Guvernul urmând să aibă mai multe discuţii cu ComisiaEuropeană, afirmă surse oficiale.

Potrivitacestora, autorităţile române şi oficialii Comisiei Europene (CE) vor avea maimulte runde de consultări în următoarele săptămâni, înainte de finalizarearaportului privind piaţa carburanţilor.

"În funcţie de feed-back-ul primit dinpartea Comisiei, rezultatele anchetei şi eventualele măsuri care se impun vorfi publice abia în a doua parte a acestui an", au declaratsursele citate.

Investigaţiape piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.

Înluna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit unraport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spunecă preţul la pompă afost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fideterminat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxelepercepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderisemnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

PremierulEmil Boc a declarat atunci că majorareapreţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povarafiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerutANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere,precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentruidentificarea eventualelor cazuri de monopol.

Pede altă parte, premierul a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze,împreună cu Departamentul pentru Afaceri Europene, dacă preţurile la carburanţi pot fiîngheţate în România în baza unei legi care prevede o astfel demăsură în cazuri excepţionale, dar care este adoptată înaintea aderării la UE.

Ulterior,directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a declaratcă legislaţia româneascăpermite îngheţarea preţurilor, deşi nu există niciun precedent de acest genîntr-o piaţă liberă, iar o astfel de măsură are caractertemporar şi consecinţe ulterioare.

PotrivitInstitutului Naţional de Statistică, combustibiliis-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009preţurile au fost majorate cu 13%. De la începutul acestui an companiilepetroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori, unele sortimente depăşindpragul de şase lei/litru.

OficialulBNR susţine că preţul combustibililor nu va mai creşte semnificativ în acestan, dar va contribui cu aproape un punct procentual la inflaţia de la sfârşitullui 2011, estimată în prezent la 5,1%.

Principalelecompanii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom, Rompetrol,Lukoil şi MOL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image