2018-12-19 13:41


Risc crescut de epidemie cu un nou tip de salmonella

 |  11:15
Risc crescut de epidemie cu un nou tip de salmonella

Cercetătorii au identificat o nouă tulpină de salmonella foarte rezistentă la antibioticul Ciprofloxacin sau Cipro, folosit deseori în cazul infecţiilor severe cu această bacterie şi susţin că există riscul răspândirii pe glob a acesteia.

Tulpina, numită şi S. Kentucky, s-a răspândit deja în lume, existând deja aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în Franţa, Danemarca, Anglia şi Ţara Galilor, în perioada 2002 - 2008, conform unui studiu publicat în Journal of Infectious Diseases, informează Reuters.

Cercetătorii francezi care au participat la studiu au identificat cazuri de infecţii cu acestă bacterie şi pe continentul american, în Canada şi SUA. Infecţiile cu salmonella constituie o serioasă problemă la nivelul mai multor ţări. Doar în America de Nord, în fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 1,7 milioane de cazuri de infecţii. Majoritatea infecţiilor cu salmonella produc doar gastroenterite comune, dar ele pot fi fatale în cazul persoanelor cu vârstă înaintată sau al celor cu sisteme imunitare slăbite.

În  studiul coordonat de Francois-Xavier Weill şi Simon Le Hello de la Institutul Pasteur din Paris, au fost evidenţiate 489 de cazuri de infectare cu această nouă tuplină de salmonella în SUA şi Europa. Numărul cazurilor a crescut constant, an de an, de la 3 cazuri raportate în 2002, până la 174 de cazuri în 2008. Printre primele infecţii cu S. Kentucky se numără cazuri întâlnit în special în Egipt, între 2002 şi 2005, dar din 2006 aceste infecţii au început să apară şi în alte părţi ale Africii şi în Orientul Mijlociu.

Faptul că aproximativ 10% din cazurile raportate au fost pacieeţi care nu călătoreau conduce la concluzia că infecţiile au apărut în Europa prin consumul alimentelor sau prin cauze secundare.  Autorii au reuşit să izoleze această tulpină la puii şi curcanii din Etiopia, Maroc şi Nigeria, sugerând că prin carnea de pasăre bacteria se poate transmite uşor. Pe deasupra, folosirea masivă a antibioticelor în procesul de creştere a păsărilor pentru carne din Nigeria şi Maroc a întărit rezistenţa bacteriei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...