2017-01-21 15:25

ULTIMA ORA


Români acuzați în SUA de phishing pe internet

 |  09:36
Români acuzați în SUA de phishing pe internet

Potrivit procurorului districtului Connecticut, David B Fein, şi agentului special al Biroului Federal de Investigaţii, Kimberly K Mertz, 14 cetăţeni români au fost puşi sub acuzare joi în Statele Unite pentru delicte de conspiraţie, fraudă şi furt de identitate rezultând din presupusa participare la o schemă extinsă de 'phishing' pe internet.

Prin fraudă şi înşelăciune, unele informaţii personale şi financiare private, cum ar fi nume, adrese, numere de cont bancar, numere de card de credit, precum şi numere de securitate socială, se pot obține de la un mare număr de persoane naive care pot cădea victime schemelor de phishing utilizate pe internet. Phishing este posibil prin trimiterea unui număr mare de mesaje email false, care sunt făcute să apară ca şi cum ar proveni de la bănci, instituţii financiare sau alte companii.

Cetățenii români acuzati de phishing sunt:Ciprian Dumitru Tudor, Mihai Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Bogdan-Mircea Stoica, Octavian Fudulu, Iulian Şchiopu, Răzvan Leopold Schiba, Dragoş Răzvan Davidescu, Andrei Bolovan, Laurenţiu Cristian Buşca, Gabriel Sain, Nicolae Dragoş Drăghici, Stefan Sorin Ilinca şi Mihai Alexandru Didu. Unul sau mai mulţi inculpaţi au trimis un email spam, în iunie 2005, unor persoane fizice, inclusiv unui locuitor din Madison, Connecticut, ce pretindea că provine de la Banca Populară cu sediul în Connecticut, potrivit acuzării.

În acest email destinatarul era avertizat că accesul online la profilul său bancar a fost blocat şi îi indica acestuia să facă click spre a merge la o pagină web unde putea introduce informaţii pentru a-şi 'debloca' profilul. Pagina web era găzduită pe un calculator compromis fără nicio legatură cu vreo instituție financiară, deși părea să provină de la Banca Populară.

Prin această metodă datele personale și financiare erau trimise prin email la unul sau mai mulţi inculpaţi sau la un 'colector' de cont, folosit pentru a primi şi strânge astfel de informaţii.

Mii de mesaje email cu numere de carduri de credit sau de debit, data expirării, coduri de securitate CVV, numere PIN, precum şi alte informaţii de identificare personale ca nume, adrese, numere de telefon, data naşterii şi numere de Securitate Socială erau stocate în conturile colectoare folosite de inculpații Tudor și Dumitru. Aceștia utilizau apoi datele personale şi financiare pentru a accesa conturile bancare şi liniile de credit şi a retrage fonduri fără autorizaţie. Acuzații ridicau banii de multe ori chiar de la ATM-uri din România.

Banca Populară, Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Regions Bank, LaSalle Bank, United States Bank, Wells Fargo & Co., eBay şi PayPal se află printre instituţiile financiare şi companiile vizate de inculpaţi. Deși unii dintre inculpaţi sunt acuzaţi de furt de identitate cu circumstanţe agravante, ce prevede o pedeapsă cu închisoarea consecutivă obligatorie de doi ani, fiecare din cei 14 inculpaţi este la rândul său acuzat de conspiraţie pentru a comite fraude bancare, ce prevede un termen maxim de pedeapsă cu închisoarea de 30 de ani şi o amendă de până la 1 milion de dolari, şi de conspiraţie pentru a comite fraude în conexiune cu dispozitive de acces, ce se pedepseşte cu un termen maxim de cinci ani de închisoare şi o amendă de până la 250.000 de dolari, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-15

TAGURI: phishing, SUA, români, internetComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image