2017-01-23 14:52


România a avut deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani. Află cu cât au scăzut preţurile în luna iunie

 |  12:24

Preţurile de consum auscăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produseloralimentare, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru prima dată înultimii doi ani, reiese din datele publicate luni de Institutul Naţional deStatistică (INS).

Cea mai recentă scădere apreţurilor de consum a avut loc în luna august 2009 , când produsele s-auieftinit cu aproape 0,2% pe medie.

Pe fondul ieftinirii preţurilor din luna iunie, rata anuală a inflaţieia scăzut la 7,93% , de la 8,41% în luna anterioară.

Evoluţia preţurilor din luna iunie a fost cu mult sub aşteptărileanaliştilor economici, care anticipau la o inflaţie lunară de 0,2% în medie.

Potrivit datelor INS, în lunile de vară există o tendinţă de decelerarea inflaţiei, sau chiar de scădere a preţurilor, în condiţiile în care începeperioada de recoltare.

În iunie, preţurile produselor alimentare au scăzut cu 1,3%, în specialca urmare a ieftinirii cartofilor cu 2%, dar şi a reducerii preţurilor la lapteşi produse lactate cu 0,24%.

În subgrupa "legume şi conserve de legume", fasolea boabe şialte leguminoase s-au ieftinit cu aproape 1%, în timp ce la capitolul"alte legume şi conserve de legume" reducerea preţurilor a fost de12,3%.

Tot în cadrul mărfurilor alimentare, preţurile la lapte şi produselactate au scăzut cu 0,24%, cu reduceri mai mari pentru brânza de vacă (0,8%).

La polul opus, creşteri de preţuri au fost raportate la fructeproaspete (2,19%), cafea (+0,45%) şi ouă (+0,5%).

Ieftinirea produselor alimentare a fost compensată în mare parte decreşterea preţurilor pentru servicii cu 0,7%, în special la cele pentru transportaerian (+2%) şi telefonie (+2%).

Preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% în iunie, încondiţiile în care nu au existat fluctuaţii semnificative pe fiecare produs înparte.

De la începutul acestui an, preţurile de consum au urcat cu 2,75%.

La sfârşitului lunii iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declaracă politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetarăva duce inflaţia către ţintă în perioada următoare, explicând că nu estenecesar "un pumn de medicamente, pentru ca un doctor să fie bun".

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în 29 iunie să menţină ratadobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şinivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şivalută ale instituţiilor de credit.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului devariaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia deanul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă deinflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image