2017-01-23 04:41


România a avut în decembrie cea mai rapidă creştere a activităţii în construcţii din UE

 |  15:48
România a avut în decembrie cea mai rapidă creştere a activităţii în construcţii din UE
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană (UE) înfuncţie de creşterea activităţii din construcţii din ultima lună a anuluitrecut, de 17,6%, faţă de noiembrie, în condiţiile în care indicatorul aevoluat negativ în opt state comunitare, potrivit Eurostat, care a prezentatdate pentru 12 ţări.

În ultimul trimestrual anului trecut, activitatea din sectorul construcţiilor din România a avansatcu 10,7%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2009. O creştere maiputernică, de 10,8%, a înregistrat doar Lituania.

La nivelulUE, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 3,1% în decembrie, comparativcu noiembrie, şi cu 1,9% în perioada octombrie-decembrie, în ritm trimestrial.

Cea mai mare scădere lunară aindicatorului se observă la Germania (24,1%).

Comparativcu decembrie 2009, activitatea din construcţii din România a coborât cu 1,9% înultima lună a anului trecut, cea mai redusă scădere din UE, dar în condiţiileîn care producţia a crescut în trei state, iar Eurostat a prezentat date pentru13 ţări comunitare. Cel mai mare avans anual a fost înregistrat de Suedia(10,8%), iar cea mai accentuată evoluţie negativă a fost consemnată de Germania (23,6%). În UE, activitatea a scăzut cu 8%.

Eurostatnotează că evoluţiile lunare şi trimestriale sunt ajustate sezonier, iar celeanuale sunt adaptate în funcţie de zilele lucrătoare.

InstitutulNaţional de Statistică a anunţat în februarie că în ultima lună a anului trecutvolumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de noiembrie 2010, atât caserie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoareşi de sezonalitate, cu 33,8%, respectiv cu 17,5%.

Faţă de lunacorespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzutca serie brută cu 1,0% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zilelucrătoare şi de sezonalitate cu 9,3%.

În anul2010, comparativ cu anul 2009, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, atâtca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zilelucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,2%, respectiv cu 14,4%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image