2017-01-24 23:25


România nu va intra în spaţiul Schengen din cauza raportului negativ al Bulgariei

 |  13:48
România nu va intra în spaţiul Schengen din cauza raportului negativ al Bulgariei

Româniaşi Bulgaria nu se vor integra în spaţiul Schengen la sfârşitul lui martie, aşacum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlulfrontierelor bulgare este "negativ", au declarat vineri, laBruxelles, mai mulţi diplomaţi europeni, relatează AFP.

Deciziaar trebui să fie luată în cadrul Consiliului miniştrilor de Interne din UniuneaEuropeană, prevăzut să se desfăşoare la 24 februarie.

"Aderareaîn martie este moartă. Nici o decizie nu va fi luată, deoarece raportul deevaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ.Or nu putem să admitem România fără Bulgaria", a explicat unul dintreaceşti diplomaţi, sub acoperirea anonimatului.

Preşedinţiaungară a UE poate decide să pună această chestiune pe ordinea de zi a reuniuniiminiştrilor de Interne, dar "decizia va fi negativă", a apreciat unalt diplomat.

Franţaşi Germania consideră "prematur" să permită intrarea României şiBulgariei în spaţiul Schengen în martie 2011.

"Franţaşi Germania nu sunt singurele. Aproximativ 12 Guverne din UE împărtăşescaceastă opinie", a subliniat diplomatul.

Amânareaaderării la spaţiul Schengen nu trebuie să fie considerată o sancţiune."Grecia a fost respinsă de trei ori de Germania înainte de a fi în finaladmisă, iar actualitatea arată că Germania avea dreptate să o blocheze,deoarece Grecia are în continuare probleme cu asigurarea securităţii lafrontiera sa cu Turcia", aminteşte un alt diplomat de la Bruxelles.

SpaţiulSchengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 demilioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenta paşapoartele.

NumaiMarea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare, au decis să rămână în afaraspaţiului Schengen. Însă trei state care nu fac parte din UE - Elveţia,Norvegia şi Islanda - au aderat la acest spaţiu. Pe lângă Bulgaria şi România,Ciprul a cerut de asemenea să se alăture zonei Schengen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image