2018-12-10 11:47


România, pe primul loc la numărul total de cauze închise în 2010, la CEDO

 |  16:09
România, pe primul loc la numărul total de cauze închise în 2010, la CEDO

MAEprecizează, citând raportul anual 2010 privind executarea hotărârilor CEDO, căRomânia se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul total de cauzeînchise în anul precedent, cu un procent de 17% din totalul cauzelor închise decătre Comitetul de Miniştri.

Raportulanual 2010 privind executarea hotărârilor CEDO a fost publicat, marţi, deComitetul de Miniştri al Consiliului Europei.

"Încursul anului 2010, s-au adoptat rezoluţii finale sau decizii de principiu deînchidere a cauzei într-un număr important de dosare. Sub acest aspect,menţionăm că România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărultotal de cauze închise în anul precedent. Astfel, se observă că 17% din numărultotal de cauze închise de către Comitetul de Miniştri aparţin României, procentfoarte mare comparativ cu numărul de cauze româneşti aflate sub supraveghere(6% din numărul total de cauze aflate sub supraveghere). Aceste date dovedescbuna cooperare existentă cu Serviciul de Executări din cadrul ConsiliuluiEuropei", notează MAE.

Ministerulsubliniază de asemenea că numărul de cauze româneşti care au rămas definitiveîn anul 2010 a scăzut faţă de anul anterior (9% din totalul numărului de cauzeîn 2010, faţă de 13% în 2009), apreciind că acest aspect este deosebit deimportant deoarece relevă scăderea numărului de condamnări.

"Înceea ce priveşte neplata satisfacţiei echitabile în termenul stabilit de Curte,observăm că România se situează sub media generală, raportul menţionând că doarîn 14 situaţii plata s-ar fi făcut după termenul de 3 luni (sub 9% din cazuri,procentul mediu privind neefectuarea plăţii în termen fiind de 13%)",precizează MAE.

Totodată,MAE atrage atenţia referitor la suma totală de plată la care a fost obligatstatul român, că aceasta reprezintă 13% din totalul general. "Precizăm cămotivul pentru care această sumă se menţine încă la un nivel relativ ridicat sedatorează faptului că în anul 2010 au rămas definitive hotărârile pronunţate înprincipal în perioada octombrie 2009-octombrie 2010, aşadar înainte de suspendareacauzelor din materia restituirii dreptului de proprietate prin hotărâreapilot", se mai arată în comunicatul citat.

MinisterulAfacerilor Externe subliniază că va continua eforturile pe lângă instituţiileabilitate din România pentru aplicarea în mod adecvat a recomandărilor CEDO şiameliorarea pe ansamblu a situaţiei statului român la Curtea Europeană aDrepturilor Omului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...