2019-03-18 18:06


Românii din Ţara Bascilor critică noile restricţii

 |  11:53
Românii din Ţara Bascilor critică noile restricţii

După ce guvernul spaniol a restrâns libera circulaţia a românilor şi după ce autorităţile române au acceptat această decizie, românii din Ţara Bascilor, regiunea cu cea mai numeroasă comunitate de străini, dezaprobă noua legislație.

Iulian Grădinaru, unul dintre cei peste 16.000 de români din Ţara Bascilor, locuieşte de 11 ani în Spania și este vicepreşedinte al Asociaţiei culturale Danubius din Ţara Bascilor, fiind restaurator şi artist, cu studii în România şi Spania. Acesta conduce un atelier în centrul oraşului Bilbao şi susţine că nu mai simte că acolo este casa lui. Românul speră că restricțiile vor dura o perioadă scurtă.

Circa 11% dintre cei peste 144.000 de imigranţi din Ţara Bascilor sunt români, iar în ultimul an numărul lor a crescut cu peste 1.000.

Grădinaru, citică respingerea de care are parte din partea oamenilor, „de la supermarket la universitate”, pentru că mai întâi contează „naţionalitatea şi apoi persoana”. „În vremuri de criză apare stereotipul că românii sunt hoţi... şi te saturi să te lupţi ca să fi considerat un egal, şi mai ales acum”, odată cu măsurile de restricţii anunţate pe piaţa muncii.  „Ne trebuie atât de mult ca lumea să aibă încredere în noi... nu asta era ideea pe care şi-o făcuseră românii cu privire la ceea ce înseamnă intrarea în UE” adaugă acesta.

Românul consideră că nu va găsi o slujbă potrivit formării sale, pentru că „nu există suficientă accepţiune, astfel ca românii cu studii să poată lucra în orice loc din Europa”, potrivit Agerpres.

Declarațiile acestuia vin să completeze spusele preşedintele asociaţiei Amanecer, Francisco Bellido, conform căruia, în cartierul Fatima, al orașului Cordoba, locuitorii strâng semnături pentru a cere primăriei să evite stabilirea aşezărilor românilor în zonă.

Bellido a recunoscut că este o problemă care există de ani de zile şi a cerut mai multă rigoare din partea poliţiei, precum şi comportament civic din partea grupurilor de imigranţi.

După ce asociaţia a strâns 400 de semnături pe care urmează să le predea primăriei,  acesta a explicat că aceast tip de campanie nu denotă xenofobie, ci are legătură doar cu problemele punctuale de igienă.

În cartierul Fatima, românii se stabilesc în furgonete pe perioade lungi, iar localnicii se plâng că aceştia răscolesc gunoiul în coşuri, îl lasă pe jos, beau şi mănâncă în parc, ceea afectează igena în zonă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-19

TAGURI: Ţara Bascilor , Spania, restricții
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...