2017-01-22 01:47

ULTIMA ORA


Romii din Bărbuleşti, în atenţia presei franceze

 |  09:36
Romii din Bărbuleşti, în atenţia presei franceze

În cadrul unei emisiuni care promovează Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare, postul de televiziune France24 a difuzat, marţi, un reportaj despre şcolarizarea romilor în satul Bărbuleşti, din sud-estul României.

"România numără 2,5 milioane de romi. Guvernul a înţeles că fără educaţie, nu există integrare viabilă pentru această comunitate. Dar în practică, a lua drumul şcolii înseamnă adeseori a înfrunta o serie de noi probleme pentru familii", se precizează în reportajul realizat de postul francez.

Reportajul face referire încă de la început la drumul ce duce spre centrul satului și care este în aceeaşi stare ca la începutul secolului XX.

Personajele principale sunt două fete de etnie romă, Alina, în vârstă de 9 ani, şi sora ei Nina, de 12 ani, care se pregătesc să meargă la şcoală și a căror mamă a plecat în Franţa convinsă că cerşind pe străzile din Paris va putea să le asigure o viaţă mai bună.

După ce tatăl lor a murit într-un accident de maşină în urmă cu câteva luni, fetele sunt îngrijite de bunica lor, care se plânge că nu are cu ce să le hrănească şi cu ce să le îmbrace.

În film apare și cazul fostului primar al satului, Ion Cuţitaru, care urmează cursurile liceale convins că dând un exemplu personal îi va convinge pe semenii săi că educţia este singura şansă spre integrarea romilor în societate.

După înlăturarea regimului comunist, doar 100.000 de copii romi mergeau la şcoală în România, iar în 20 de ani acest număr s-a triplat.

Un număr de 20 de subiecte de câte zece minute, axate pe marile teme ale Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare, adoptate de ONU în 2000 pentru eradicarea sărăciei extreme în lume, sunt prezentate de emisiunea "Objectiv espoir, informează Mediafax. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-24

TAGURI: Bărbuleşti, romi, France24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image