2018-12-17 14:18


“Romii” rămân “romi”. Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru termenul “ţigan”

 |  13:52
“Romii” rămân “romi”. Camera Deputaţilor a respins propunerea legislativă pentru termenul “ţigan”

Deputaţii au respins, marţi, propunerealegislativă iniţiată de Silviu Prigoană (PDL) care se referea la schimbarea înactele oficiale a denumirii de "rom" în "ţigan", unuldintre parlamentari considerând că proiectul ar trebui trecut la categoria"Copiii spun lucruri trăsnite".

"Această iniţiativă ar trebui trecutăla «Copiii spun lucruri trăsnite», dacă nu ar fi fost vorba de un adult",a spus de la tribuna Camerei deputatul Nicolae Mircovici, reprezentând grupulminorităţilor naţionale.

Mircovici a apreciat proiectul lui SilviuPrigoană ca fiind "jignitor" şi a arătat că termenul de"ţigan" are un caracter "peiorativ".

"Confuzia români-romi nu are relevanţă,pentru că sunt o serie de alte cuvinte care pot genera confuzie, cum ar fiRoma", a adăugat Nicolae Mircovici.

Deputatul PSD Mădălin Voicu a spus căproiectul de lege iniţiat de Prigoană este mai degrabă "un moft".

"Este un subiect care mi se pare maidegrabă un moft, care a devenit proiect de lege. Nu ne onorează. Este dinerorile celor care cred că, dacă se schimbă denumirea, se rezolvă şi scăpăm deun stigmat", a adăugat Voicu.

El a mai spus că există carenţe în comportamentulcivic al unor etnici romi, dar există şi greşeli ale majoritarilor.

"Cred că dorinţa de a schimbadenumirea din rom în ţigan este un gen de emoţie primară, primitivă", amenţionat Mădălin Voicu, în timp ce liberalul Mihăiţă Calimente a venit cu osoluţie dând ca exemplu modelul afroamericanilor şi anume ca romii să senumească indoeuropeni.

Proiectul de lege iniţiat de Prigoanăfusese respins de Senat şi a fost respins şi de Camera Deputaţilor cu 229 devoturi "pentru", 31 "împotrivă" şi 16 abţineri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...