2017-01-18 20:45

ULTIMA ORA


România şi-a reluat creşterea economică

 |  19:49
România şi-a reluat creşterea economică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, după întrevederea cu membrii delegaţiei comune FMI, CE şi BM, că s-a reluat creşterea economică şi toate obiectivele pentru a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse.

„S-a reluat creşterea economică, uşoară, dar s-a reluat. Este estimată o valoare a creşterii economice pentru anul în curs de 1,5%, urmând ca în 2012 să se înregistreze 3,7%, fiind vorba de o reducere de la evaluarea precedentă, de 3,9%”, a declarat Traian Băsescu. Potrivit preşedintelui, s-a constatat că deficitul de cont curent este sub 5%, şi aceeaşi perspectivă este şi pentru 2012. „România începe să devină competitivă, a recuperat pierderea de competitivitate faţă de 2008, iar principalul motor sunt exporturile”, a spus Băsescu. Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat, în timpul întrevederii cu şeful statului, că la începutul anului 2009 România avea una dintre cele mai proaste situaţii din punct de vedere al riscurilor dintre ţările europene, acum fiind mai bună decât în multe ţări UE.

Continuă reformarea sistemului de sănătate

Traian Băsescu a mai susţinut că reformarea sistemului de sănătate rămâne o prioritate. „Faptul că s-au închis nişte spitale care nu erau performante nu este miezul reformei în sistemul de sănătate. Sănătatea va primi 300 milioane de euro şi mai poate beneficia şi de alte fonduri numai cu condiţia îndeplinirii unor paşi. Sistemul de sănătate este subfinanţat şi principalul motiv este contribuţia mică pe care o avem ca salariaţi la fondul de sănătate şi numărul mic de contributori raportat la numărul de utilizatori ai sistemului”, a precizat Traian Băsescu. Prioritare în acţiunea guvernamentală rămân revederea sistemului de taxe şi societăţile de stat din punctul de vedere al pierderilor şi arieratelor.

Nu e loc de populisme

Preşedintele României a făcut apel la seriozitate din partea partidelor politice, considerând că nu este de tolerat nici un fel de populism. „Situaţia în UE este fragilă, ca urmare, este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra macroeconomia şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii în 2010 şi 2011. Fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă. Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face, românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut, ci ce a trebuit. Aştept de la politicieni seriozitate, responsabilitate”, a spus Băsescu.

Situaţia în UE este fragilă, ca urmare, este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra macroeconomia şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii în 2010 şi 2011 (Traian Băsescu)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-09-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image