2018-12-16 22:29


Rosen Plevneliev, noul preşedinte al Bulgariei

 |  07:58
Rosen Plevneliev, noul preşedinte al Bulgariei

Rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, publicate în primele clipe după închiderea secţiilor de votare, la ora 19,00, arată că Rosen Plevneliev (47 de ani) este noul preşedinte al Bulgariei.

În cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale candidații partidului GERB (centru-dreapta) Rosen Plevneliev şi Margarita Popova (pentru postul de vicepreşedinte) au obţinut în jur de 56,5%, iar tandemul socialist Ivailo Kalfin şi Stefan Danailov au strâns 43,5% din voturi.

Faţă de primul tur desfăşurat duminica trecută, când au votat puţin peste 50% din cei 7 milioane de bulgari cu drept la vot, prezenţa la urne în cadrul celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi locale a fost mai ridicată.

Cel de-al doilea mandat consecutiv al actualului preşedinte Gheorghi Pârvanov expiră în ianuarie 2012.  Plevneliev va prelua postul de şef al statului de la actualul preşedinte care provine din rândurile Partidului socialist.

Potrivit lui Ţvetan Ţvetanov, vicepremier şi şef al oficiului electoral al partidului GERB,  este prima dată în ultimii 20 de ani când preşedintele Bulgariei este ales fără sprijinul Mişcării pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce). Nu numai în alegerile prezidenţiale, ci şi în cele locale, mulţi etnici turci au votat cu GERB, conform lui Ţvetanov. Liderul Mişcării pentru drepturi şi libertăţi, Ahmed Dogan, şi-a anunţat sprijinul pentru candidatul socialist Ivailo Kalfin, după primul tur al scrutinului din 23 octombrie.

În cel de al doilea tur a alegerilor locale care au avut loc duminică, în peste două treimi din localităţile ţării, conform primelor rezultate, candidaţii partidului GERB ar câştiga cele mai multe voturi.

Margarita Popova, candidat pentru postul de vicepreşedinte, a preferat să-şi păstreze postul de ministru al Justiţiei, luându-şi concediu în perioada campaniei, iar Plevneliev a demisionat recent din postul de ministru al Dezvoltării Regionale pentru a participa la alegeri

În cabinetul premierului Boiko Borisov, Rosen Plevneliev a fost cel mai popular ministru

Plevneliev s-a născut în 1964 în oraşul Goţe Delcev (sud-vestul ţării), a absolvit Politehnica  la Sofia, iar după 1990 a condus o companie care a operat în domeniul construcţiilor în Bulgaria şi în Germania. Abia în 2009 a hotărât să intre în viaţa politică, când a devenit ministru al dezvoltării regionale.  A devenit popular datorită deblocării construcţiilor de autostrăzi în Bulgaria. 'Ţinta noastră este să construim anual între 50 şi 65 de kilometri de autostradă. Acest obiectiv este foarte ambiţios, sunt puţine statele europene care au reuşit să facă acest lucru', a declarat Plevneliev în 2010. 

Trei autostrăzi - Tracia (între Sofia şi portul Burgas), Liulin (între Sofia şi oraşul vecin Pernik) şi Mariţa (între autostrada Tracia şi graniţa cu Turcia) trebuia finalizate până la sfârşitul mandatului, declarase acesta.

În timp ce inaugurarea autostrăzii Tracia este programată pentru vara anului 2012, decizia de construire a acesteia fiind luată în 1964, în mai 2011 a fost inaugurată autostrada Liulin, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-16

TAGURI: Rosen Plevneliev, alegeri, Bulgaria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...