2017-01-22 18:28


Roubini: Nu cred că România va intra în zona euro în 2015. Mai bine mergeţi încet decât să regretaţi

 |  14:51
Roubini: Nu cred că România va intra în zona euro în 2015. Mai bine mergeţi încet decât să regretaţi

România nu va fi pregătită să intre în zona euro în2015, dar nu este nimic rău în a aştepta un an sau doi, consideră economistulamerican Nouriel Roubini, care a adăugat că este mai bine ca evoluţia să fiemai lentă şi sigură, decât să existe regrete.

"Înmod realist, nu cred căţara va fi capabilă să intre în zona euro în 2015, pentru că înprimul rând s-ar putea să nu fiţi pregătiţi. Nu este nimic rău în a mai aşteptaun an sau doi. În al doilea rând, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Greciaexistă o rezistenţă a actualilor membri, care sunt îngrijoraţi dacă sunteţipregătiţi sau nu să aderaţi", a spus Roubini, profesor de economie laUniversitatea din New York, în cadrul unui seminar pe teme economice organizatla Bucureşti.

Ela adăugat că zona euros-ar putea schimba până în 2015. Roubini nu excludeposibilitatea ca unele state mai slabe să nu mai facă parte din zona euro pânăîn 2015, în condiţiile în care unii politicieni mai populari ar putea deciderevenirea la fostele monede naţionale pentru a câştiga competitivitate.

"Estemai bine să o luaţi încet. Este mai bine să fiţi siguri, decât să regretaţi.Trebuie să vă faceţi treaba indiferent dacă sunteţi afară sau înăuntru (zoneieuro - n.r.)", a spus economistul american.

Guvernulşi BNR au decis la începutul acestei luni să menţină anul 2015 ca obiectiv deaderare la zona euro, ceea ce tehnic nu înseamnă, neapărat, 1ianuarie.

Defapt, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a spus politicienilor dincoaliţia de guvernământ că cel mai potrivit ar fi ca moneda naţională săcircule în paralel cu euro până în decembrie 2015.

Analiştiiconsideră că procedura de aderare nu ar permite României să intre în zona eurola 1 ianuarie 2015, termen care ar presupune intrarea în mecanismul ratelor deschimb (ERM II) cel mai târziu la mijlocul anului viitor, pentru a ieşi dinaceastă anticameră în a doua jumătate a lui 2014. După această procedură, BancaCentrală Europeană şi Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul pentruaderare, procedură care durează câteva luni.

Intrareaîn ERM-II este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra înzona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatulde la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depăşi 3% din PIB, datoria publicătrebuie limitată sub 60% din PIB, iar inflaţia să nu depăşeascăn cu 1,5% mediacelor mai performante ţări din zona euro) şi să se afle timp de doi ani înERM-II, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un interval deplus-minus 15% faţă de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image