2017-01-22 07:57

ULTIMA ORA


Rusia cere garanţii după semnarea acordului antirachetă

 |  09:21
Rusia cere garanţii după semnarea acordului antirachetă

Ministerul rus al Afacerilor Externe a cerut marți, într-un comunicat, garanţii din partea SUA şi a NATO că amplasarea unui scut antirachetă pentru interceptare SM-3 în România nu este îndreptat împotriva forţelor nucleare strategice ale Rusiei.

Ministerul rus al Afacerilor Externe consideră că SUA pune bazele unei infrastructuri strategice a apărării globale antirachetă, indiferent de evoluţia provocărilor reale, iar amplasarea unei baze în România reprezintă un pas în acest sens.

Diplomaţia rusă consideră că SUA îşi pun în aplicare planurile rapid şi metodic prin acordul cu România privind amplasarea scutului antirachetă la fosta bază aeriană Deveselu şi a sistemelor Aegis, precum şi prin intenția instalarii unui radar american antibalistic în Turcia.

„Acest lucru se întâmplă pe fondul lipsei unui progres în dialogul Rusia-NATO şi Rusia-SUA pe tema apărării antirachetă”, explică MAE rus.Comunicatul vorbește de necesitatea elaborării „unor decizii eficiente şi concrete în cadrul Consiliului Rusia-NATO cu privire la concepţia şi arhitectura sistemului de apărare antirachetă, desfăşurat în regiune”. Ca reacție la acordul româno-american, directorul Centrului de studii socio-politice de la Moscova, Vladimir Evseev, a afirmat că Rusia nu deţine rachete împotriva cărora ar putea fi utilizate interceptoarele americane SM-3 care vor fi instalate în România în cadrul sistemului antibalistic. Pe de altă parte, amplasarea unui radar american de alerta incipientă AN/TPY-2 în Turcia, îngreunează cooperarea Rusia-NATO prin schimbul de date de la staţiile radar. Cele două nu ar face decât să-şi dubleze eforturile, a spus expertul rus. Reacția diplomaţiei de la Moscova și a lui Vladimir Evseev vin după ce România şi SUA au semnat marţi, la Washington, acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Acordul româno-american fost semnat ministrul român de externe Teodor Baconschi şi secretarul de stat american Hillary Clinton în timpul vizitei de lucru în SUA a preşedintelui României Traian Băsescu, potrivit Agerpres. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-01

TAGURI: Rusia, antiracheta, garanții, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image