2017-01-21 06:19

ULTIMA ORA


Rusia este revoltată din cauza declaraţiilor lui Băsescu despre trecerea Prutului

 |  16:40
Rusiaeste revoltată de declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu, potrivitcărora şi el le-ar fi ordonat militarilor să treacă Prutul, în 1941, potrivitunui mesaj publicat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de ExterneAleksandr Lukaşevici, pe contul de Twitter al instituţiei.

"Rusiaeste revoltată că preşedintele român a declarat că şi el le-ar fi ordonattrupelor sale să treacă râul Prut pentru a atacaURSS în 1941", precizează mesajul publicat de pe contul @MFA_Russia.

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, la 22 iunie, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de aabdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sade apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cuCasa Regală.

Pede altă parte, preşedintele a reamintit, în contextul unei întrebări, că seîmplinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, văordon treceţi Prutul!»".

Ela spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin."Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacăaveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a spus el.

Şefulstatului a numit act de trădare abdicarea Regelui Mihai.

"Totcontinuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu.A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din parteaRegelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

"Vedeţi,noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentruistorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi aţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statulromân avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doarprim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminalide război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă laruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm,de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Întrebatdacă nu i s-a reproşat în întâlnirile cu Regele Mihai apropierea faţă deprinţul Paul, preşedintele a spus că relaţia cu acesta a fost pentru a probafaptul că nu are probleme în ceea ce priveşte Casa Regală.

"Euam făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul eparte a Casei Regale", a spus preşedintele.

Opiniilesale au stârnit critici din partea mai multor reprezentanţi ai clasei politiceşi a mediului academic.

Invitatla o emisiune la 10TV, miercuri, preşedintele a spus că nu retractează ceea cea afirmat despre Regele Mihai, explicându-şi poziţia printr-o paralelă între unşef de stat şi un comandant de navă şi menţionând că acestea sunt"meserii" în care nu se abandonează echipajul.

Deasemenea, Băsescu s-a referit la mareşalul Ion Antonescu. Astfel, el a declaratcă îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugândtotodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , "dacă se oprea la Nistruera perfect".

<objectwidth="425" height="349"><paramname="movie" value="http://www.youtube.com/v/SWUqkbVLbkU?version=3&amp;hl=en_US"></param><paramname="allowFullScreen"value="true"></param><paramname="allowscriptaccess"value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/SWUqkbVLbkU?version=3&amp;hl=en_US"type="application/x-shockwave-flash" width="425"height="349" allowscriptaccess="always"allowfullscreen="true"></embed></object>


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image