2019-03-19 17:26


Rusia și alte circa 60 de ţări susțin tranziția libiană

 |  10:08
Rusia și alte circa 60 de ţări susțin tranziția libiană

Ministerul rus al Afacerilor Externe a transmis joi, într-un comunicat, că Rusia recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) drept autoritate legitimă în Libia. Sarkozy împreună cu premierul britanic, David Cameron, i-a invitat la Paris pe reprezentanţii a circa 60 de ţări pentru a susține procesul de tranziţie democratică a statului libian.

La Paris, comunitatea internaţională se reuneşte joi pentru a susține procesul de tranziţie democratică în „Libia liberă''. După aproape şase luni de la conferinţa din 19 martie de la Paris care a lansat intervenţia militară împotriva lui Gaddafi, preşedintele Nicolas

Sarkozy i-a invitat la Palatul Elysee, începând cu ora locală 17,00 (15,00 GMT), împreună cu premierul britanic, David Cameron, pe reprezentanţii a circa 60 de ţări, în scopul concretizării din punct de vedere politic a victoriei militare care a precipitat sfârşitul regimului dictatorial. Statul român va fi reprezentat la Conferinţa internaţională de preşedintele Traian Băsescu, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Conferinţa de la Palatul Elysee va fi urmată de un dineu oferit de preşedintele francez. „Pe plan militar, jocul este jucat'', rezumă un apropiat al preşedintelui francez, adăugând: „Acum este esenţial de a reuşi procesul de tranziţie, dar, dacă se aşteaptă, există riscul ca el să eşueze''. Sarkozy a invitat să participe la discuţii, în afară de cei treizeci de membri ai „Grupului de contact'', reprezentanţi ai ţărilor care nu au fost de acord cu operaţiunea NATO şi care estimau că ea depăşeşte cadrul stabilit de Rezoluţia 1973 a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Cei doi principali responsabili ai CNT, organismul politic al rebeliunii libiene, Moustapha Abdeljalil şi Mahmoud Jibril, ar urma să profite de prezenţa lor la Paris pentru a-şi prezenta „Foaia de parcurs'' către democraţie şi, mai ales, nevoile urgente în materie de ajutor şi reconstrucţie în Libia.

O primă tranşă de 212 milioane de dolari (280 de dinari libieni) din cei 1,6 miliard de dolari câţi totalizau averile libiene îngheţate în Marea Britanie şi deblocate marţi de ONU, au fost aduse de un avion militar britanic miercuri seara în Libia, informează Agerpres.

  Gaddafi şi cei doi fii ai săi încă în viaţă au dispărut după căderea orașului Tripoli în mâinile CNT în urmă cu o săptămână.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-01

TAGURI: Gaddafi, Libia, Sarkozy, Rusia,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...