2018-12-17 03:42


S-a identificat mutaţia genelor care determină lipsa amprentelor

 |  13:29
S-a identificat mutaţia genelor care determină lipsa amprentelor

Cercetătorii susţin că au identificat mutaţia din spatele cazurilor extrem de rare a personelor care nu au amprente.Prin analiza ADN-ului, oamenii de ştiinţă au indentificat gena SMARCAD1.

Un studiu publicat în American Journal of Human Genetics analizează cazul unei familii eleveţiene ai cărei membri nu au amprente. Analiza ADN-ului acestora a dus la indentificarea geneiSMARCAD1, relatează BBC. Amprentele, linii cu un desen specific pe partea inferioară a mâinii, se formează, în mod normal, la jumătatea perioadei de sarcină, fiecare individ având un set unic, ceea determină uşor şi rapid identificarea persoanelor. Funcţia biologică a amprentelor rămâne una controversată. O perioadă lungă s-a crezut că acestea ajută la îmbunătăţirea capacitatii de apucare a mâinii, dar un studiu recent sugerează mai degrabă că ele reduc frecarea dintre piele şi o suprafaţă şi pot creşte sensibilitatea tactilă.

Până în prezent, membrii a cinci familii au fost diagnosticaţi cu lipsa totală a amprentelor, numită şi adermatoglifie. Eli Sprecher de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, a studiat, alături de colegii săi, trei generaţii ale unei astfel de familii şi a descoperit că toţi membrii familiei care suferă de această afecţiune prezintă o mutaţie a genei SMARCAD1. Gabriele Richard, care cercetează dermatologia şi genetica în cadrul companiei GeneDX din Gaithersburg, SUA, consideră că este puţin probabil ca aceste descoperiri să îi ajute pe cei care suferă de adermatoglifie să îşi dezvolte amprente. Sprecher crede că identificarea genei SMARCAD1 s-ar putea dovedi utilă sub alte aspecte. Gena codifică sinteza anumitor proteine, iar studiul acestora ar putea duce la descoperirea unor tratamente pentru afecţiuni mai comune decât adermatoglifia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...