2018-12-19 07:41


Salvarea economiei mondiale se va dezbate miercuri, la Bruxelles

 |  08:52
Salvarea economiei mondiale se va dezbate miercuri, la Bruxelles

Sub presiunea lumii întregi, pentru a finaliza un plan care să stopeze criza şi să salveze moneda comună, în contextul neliniştii crescânde în privinţa Italiei, liderii din ţările zonei euro se vor întâlni miercuri seara, la Bruxelles.

Potrivit diplomaţilor, divergenţele persistente reduc speranţele de a vedea reuniunea finalizându-se cu un acord de anvergură.

Începând cu ora 18.00 (16.00 GMT), șefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru a dezbate problema recapitalizării băncilor. Aceștia vor discuta despre eventualitatea gestionării şocului incapacităţii de plată a Greciei. Intrarea liderilor din cele 17 ţări ale zonei euro în conclav, care se va prelungi fără îndoială până noaptea târziu, va reprezenta momentul decisiv.

Summitul reprezintă ultima etapă a unui maraton al negocierilor desfăşurat în ultima săptămână și are ca scop evitarea prăbuşirii financiare la nivel mondial. Liderii vor dezbate aprins problema stabilizării Greciei, convingând băncile creditoare să accepte ştergerea unei părţi a datoriilor, în valoare de aproximativ 100 de miliarde euro, recapitalizarea unor instituţii financiare şi evitarea contaminării Italiei prin intermediul unui plan de protecţie.

Tot miercuri, deputaţii germani se reunesc pentru a da un mandat de negociere cancelarului Angela Merkel.

În pofida intenselor negocieri între experţi, miercuri dimineața, nu se ajunsese la niciun acord.

Fiindcă băncile creditoare ale Greciei se opun să accepte pierderi mai mari de 50 la sută, negocierile sunt departe de a fi finalizate.

Germania refuză să forţeze Banca Centrală Europeană să continue ajutorul acordat Italiei şi Spaniei, iar consolidarea Fondului de salvare financiară a zonei euro rămâne încă neclară.

Chiar dacă Berlusconi pare să fi reuşit în extremis să-şi convingă aliaţii din Liga Nordului să accepte o reformă a sistemului de pensii, cerută de partenerii europeni, situaţia din Italia rămâne îngrijorătoare, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-17

TAGURI: Bruxelles, euro, summit
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...