2016-10-26 10:59

ULTIMA ORA


Sarkozy: Europa nu are nevoie de China pentru a-şi salva moneda

 |  07:34
Sarkozy: Europa nu are nevoie de China pentru a-şi salva moneda

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, joi, că intervenția Chinei nu este indispensabilă în salvarea euro, dar europenii nu au niciun motiv să refuze capitalul chinez care s-ar investi într-un fond de salvare al zonei euro.

'Dacă chinezii, care au 60% din rezervele mondiale, decid să le investească mai degrabă în euro decât în dolar, n-avem de ce să-i refuzăm', a declarat Sarkozy, explicând că 'independenţa noastră nu va fi deloc pusă în discuţie'.  Într-o dezbatere televizată despre rezultatele summitului de la Bruxelles asupra euro, Sarkozy a afirmat că Europa nu are nevoie de China pentru a-şi salva moneda.

'Dovada este că a fost salvată fără chinezi, dar dacă ei vor să îşi plaseze banii în euro, înseamnă că au încredere în euro. De ce nu ar trebui să aibă încredere în dolar?', a adăugat acesta. Fiindcă ţările zonei euro se ambiţionează să ridice fondul de salvare a monedei la 1.000 de miliarde de euro, mai multe ţări emergente, printre care și China, au fost abordate de europeni pentru a participa la acest proces.

Deși Beijingul a declarat că 'sprijină măsurile active din Europa pentru a răspunde la criza financiară', nu a confirmat până acum că este dispus să alimenteze masiv acest fond.

'Vă puteţi imagina cazul în care China, prin aceasta, vine să salveze zona euro, ar face-o fără nicio contrapartidă?', s-a întrebat François Hollande, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, îngrijorat de situaţia de dependenţă în care o astfel de participare chineză i-ar plasa pe europeni, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-09

TAGURI: Sarkozy, China, euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Lectura de weekend: IMAGINEAZĂ-ŢI JOHN, DOAR IMAGINEAZĂ-ŢI (epsidoul 1) —John! Numele meu este John! John! Când o să înţelegi... 14 Oct 2016 | (1)
Ionuţ Lupescu îi linişteşte pe români. “Bucureştiul va organiza meciuri la EURO 2020” Campionatul European din 2020 va fi găzduit şi de România pentru trei meciuri din grupe şi unul... 12 Oct 2016 | (2)