2018-12-19 15:44


Sarkozy: Europa nu are nevoie de China pentru a-şi salva moneda

 |  07:34
Sarkozy: Europa nu are nevoie de China pentru a-şi salva moneda

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, joi, că intervenția Chinei nu este indispensabilă în salvarea euro, dar europenii nu au niciun motiv să refuze capitalul chinez care s-ar investi într-un fond de salvare al zonei euro.

'Dacă chinezii, care au 60% din rezervele mondiale, decid să le investească mai degrabă în euro decât în dolar, n-avem de ce să-i refuzăm', a declarat Sarkozy, explicând că 'independenţa noastră nu va fi deloc pusă în discuţie'.  Într-o dezbatere televizată despre rezultatele summitului de la Bruxelles asupra euro, Sarkozy a afirmat că Europa nu are nevoie de China pentru a-şi salva moneda.

'Dovada este că a fost salvată fără chinezi, dar dacă ei vor să îşi plaseze banii în euro, înseamnă că au încredere în euro. De ce nu ar trebui să aibă încredere în dolar?', a adăugat acesta. Fiindcă ţările zonei euro se ambiţionează să ridice fondul de salvare a monedei la 1.000 de miliarde de euro, mai multe ţări emergente, printre care și China, au fost abordate de europeni pentru a participa la acest proces.

Deși Beijingul a declarat că 'sprijină măsurile active din Europa pentru a răspunde la criza financiară', nu a confirmat până acum că este dispus să alimenteze masiv acest fond.

'Vă puteţi imagina cazul în care China, prin aceasta, vine să salveze zona euro, ar face-o fără nicio contrapartidă?', s-a întrebat François Hollande, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale, îngrijorat de situaţia de dependenţă în care o astfel de participare chineză i-ar plasa pe europeni, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-09

TAGURI: Sarkozy, China, euro
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...