2017-01-21 12:52

ULTIMA ORA


Sarkozy și Merkel dezbat viitorul monedei unice

 |  09:06
Sarkozy și Merkel dezbat viitorul monedei unice

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se întâlneşte luni cu cancelarul german, Angela Merkel, la Palatul Elysée, cu scopul de a face 'propuneri' pentru 'a garanta viitorul Europei', ameninţat de criza datoriilor.

La sfârşitul săptămânii, la Bruxelles, este programat un summit unde cei doi lideri se vor reîntâlni cu ceilalţi şefi de state şi de guvern din Uniunea Europeană, eveniment care debutează vineri și este foarte posibil să se întindă pe toată perioada week-endului.

De asemenea, cei doi lideri vor participa joi la Marsilia, la reuniunea Partidului Popular European (PPE).

'Europa nu mai este o opţiune, este o necesitate. Dar criza a dezvăluit slăbiciuni şi contradicţii. Ea trebuie regândită, trebuie refondată', a precizat joi la Toulon preşedintele Sarkozy. Totodată, Angela Merkel a anunțat, în plenul Bundestagului, intenția de a transforma zona euro într-o veritabilă uniune bugetară, prin modificarea tratatelor europene.

Deși Sarkozy și Merkel au căzut de acord asupra necesității refondării Uniunii Europene, aceștia nu reuşesc să ajungă la o înţelegere definitivă în privinţa modalităţilor de a atinge acest obiectiv.

Sarkozy s-a declarat pentru un tratat 'mai intruziv', care să faciliteze sancţionarea statelor considerate laxiste şi să ofere autorităţilor europene mai multe mijloace de supraveghere a bugetelor naţionale, deși la început era un adversar al ideii modificării tratatelor. Unul dintre subiectele intens dezbătute este acela al creării eurobondurilor. Sarkozy aşteaptă de la Berlin susținerea pentru ca Banca Centrală Europeană să răscumpere datoria ţărilor celor mai fragile din Uniune sau acordul asupra punerii în comun a datoriilor acestor membri, cu alte cuvinte crearea de eurobonduri, iar cancelarul Merkel refuză, cu prețul unor critici care vin chiar din Germania, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-19

TAGURI: Sarkozy, Merkel, euro, crizăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image