2019-03-26 02:46


Şase dintre minerii chilieni blocaţi au fost scoşi la suprafaţă VEZI FILM

 |  12:30
Şase dintre minerii chilieni blocaţi au fost scoşi la suprafaţă VEZI FILM

Bucurie şi lacrimi în Chile, unde aufost scoşi la suprafaţă primii şase dintre cei 33 de mineri blocaţi în subternde mai bine de două luni. Florencio Avalos, un maistru de 31 de ani, afost primul norocos care a putut să-şi îmbrăţişeze familia, transmite Ralitatea.net.

Osman Araya, în vârstă de 30 de ani, este celde-al şaselea miner care a fost scos, miercuri dimineaţă, din adâncul mineiunde a stat captiv 69 de zile. Minerul a fost scos la suprafaţă în jurul oreilocale 5.30 (11.30, ora României), la aproape şapte ore de la începereaoperaţiunii de salvare.Căsătorit, cu trei copii - cel mai mic avea numai patru luni când s-a întâmplataccidentul - Araya a izbucnit în lacrimi după ce a fost scos din capsulă şişi-a putut îmbrăţişa îndelung soţia.

Jimmy Sanchez, în vârstă de 18 ani, cel mai tânărdintre cei 33 de mineri prinşi în subteran în Chile de mai bine de două luni, afost adus miercuri la suprafaţă, fiind întâmpinat de tatăl său.El este cel de-al cincilea miner salvat în cursul operaţiunii fără precedent lacare asistă peste 1.500 de jurnalişti din întreaga lume. Ca şi ceilalţi patrumineri scoşi înaintea lui din mină, Sanchez purta ochelari, pentru a-i fiprotejată vederea de lumina prea puternică de la suprafaţă.

Cel de-al patrulea miner, Carlos Mamani, în vârstă de 23 deani, este originar din Bolivia, fiind singurul miner dintre cei 33 care nu erade naţionalitate chiliană. El lucra la mina din Chile de numai cinci zile cânds-a întâmplat accidentul.Socrul său a declarat reporterilor că Mamani a decis să nu mai lucrezeniciodată în mină. Preşedintele bolivian Evo Morales a promis că îl va ajuta peMamani după ce va fi salvat.Cel de-a treilea miner scos la suprafaţă a fost Juan Illanes. Ca şi ceilalţi doi dinaintea lui,odată ajuns sus, şi-a îmbrăţişat soţia, pe preşedintele ţării şi alte rude. Azâmbit în ce muncitorii îl ovaţionau. În vârstăde 52 de ani, Illanes este mecanic şi era recunoscut ca o persoană optimistă şiblândă, căreia îi place să cânte. Scrisorile trimise soţiei erau pline de umorşi optimism.Cea mai spectaculoasă apariţie a fost însă cea a lui Mario Sepulveda Espinace, al doileaminer care a ieşit din infernul subteran. El a adus suveniruri dinmină -câteva bucăţi de rocă - pe care le-a împărţit celor care îl aşteptau, inclusivpreşedintelui ţării, Sebastian Pineda. Ulterior, după ce a fost verificat dinpunct devedere medical, el aavut o scurtă intervenţie televizatăalături de soţie şi cei doi copii, în care a vorbit simplu, dar impresionantdespre experienţa sa, transmiţând un mesaj de dragoste, credinţă şi mulţumirefaţă de familie şi autorităţi. A declarat că va continua să rămână miner.

Cel care a putut să-şiîmbrăţişeze primul familia este chilianul Florencio Avalos, un maistru de 31 de ani.

Imediat după ce şi-a pututsăruta copilul, Florencio a fost preluat de medici pentru analize. Miile depersoane care asistă la operaţiune au început să cânte şi să strige sloganuride încurajare.Operaţiunea de salvare, începută noaptea trecută a fost întârziată mai multeore din cauza unei mici defecţiuni.

Cei patru mineri suntconsideraţi drept cei mai rezistenţi. Ei vor fi urmaţi de zece minericonsideraţi mai slabi fizic şi psihologic şi apoi vor urma din nou cei maiputernici, capabili să suporte o aşteptare prelungită.

Minerii vor urca lasuprafaţă, la bordul capsulei, în mai puţin de un sfert de oră, traversândpuţul de evacuare, forat în 33 de zile. Însă, cu tot cu pregătiri, întrescoaterea a doi mineri la suprafaţă va trece aproximativ o oră.

Cei 33 de mineri se aflăblocaţi în mina San Jose din 5 august, după ce o galerie s-a surpat şi a blocattoate căile de acces. Au fost descoperiţi teferi abia după 17 zile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...