2017-01-24 03:08


Se decide asupra extrădării fondatorului WikiLeaks

 |  09:12
Se decide asupra extrădării fondatorului WikiLeaks

În urma a 11 luni de tensiuni juridice, Înalta Curte din Londra urmează să anunţe, miercuri, cu începere de la ora 09.45 GMT (11.45, ora României) decizia sa în privinţa extrădării în Suedia a fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange. Totuși, sentinţa poate fi atacată cu recurs în faţa Curţii Supreme. Căutat în Suedia în legătură cu două plângeri depuse de două suedeze pe motiv că le-a ar fi hărţuit sexual în august 2010, pe când le vizita ţara, Julian Assange, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat în decembrie, în Marea Britanie.

Fondatorul WikiLeaks respinge aceste acuzații, iar avocaţii săi au lansat o lungă procedură de apel, al cărei deznodământ va fi aflat miercuri, odată cu aşteptata decizie a Înaltei Curţi. Un prim proces încheiat în februarie a dat undă verde extrădării în Suedia. Aşteptând hotărârea judiciară asupra extrădării sale în Suedia, fondatorul WikiLeaks a fost eliberat pe cauţiune și consemnat într-un conac englezesc. Imobilul, cu faţada acoperită de iederă, se află în mediul rural, într-un cătun de vreo 20 de locuinţe, fără magazine. Assange poartă o brăţară electronică şi se prezintă în fiecare zi la postul local de poliţie. Dacă acţiunea în instanţă se referă la un aspect juridic de interes general, depăşind cazul juridic specific al lui Assange, autorizarea de a introduce recurs poate fi acordată numai de Înalta Curte ori de Curtea Supremă, indiferent de decizia de miercuri.

În urma publicării, în noiembrie 2010, a mii de telegrame americane, site-ul WikiLeaks și fondatorul său au devenit celebri, fiind însă considerați și un mare duşman al SUA, potrivit Agerpres. Julian Assange susține că este victima unui aranjament politic, dezmințind într-o autobiografie 'neautorizată', publicată în septembrie, violurile de care este acuzat: 'Poate sunt un falocrat, dar nu un violator (...) Aceste două femei au avut relaţii sexuale cu mine pe deplin consimţite'.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-15

TAGURI: WikiLeaks, Assange, extrădareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image