2018-12-19 09:39


Se înfiinţează Autoritatea Metropolitană de Transport

 |  09:31
Se înfiinţează Autoritatea Metropolitană de Transport

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a anunțat adoptarea, în şedinţa de marţi a Guvenului, a ordonanţei privind înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB). Acesta va fi subordonată MTI și va avea atribuţii de reglementare şi coordonare a serviciilor de transport public de călători.

AMTB va planifica, coordona şi organiza transportul public de persoane cu metroul, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele, precum şi cel regional pe calea ferată în zona metropolitană a Capitalei.

„Nevoia de coordonare la nivelul zonei metropolitane Bucureşti, în general Bucureşti, exista de foarte mult timp. Nevoia unei autorităţi care să coordoneze transportul public în Bucureşti exista la fel de mult timp. Practic, înfiinţarea acestei autorităţi răspunde acestor nevoi. Există circa 40 de astfel de autorităţi în lume şi în Europa, iar noi practic ne aliniem unor standarde europene. La Paris, Madrid, Roma, Budapesta transportul public în respectivele oraşe este coordonat de astfel de autorităţi”, a declarat Alexandru Nazare. Decizia înființării unui asemenea organism respectă un studiu făcut de MTI împreună cu Banca Mondială(BM) în 2006. În primăvara acestui an s-au purtat discuţii pe acest subiect şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internațional(FMI), Comisiei Europene(CE) şi Băncii Mondiale, iar înfiinţarea AMTB a fost trecută şi în scrisoarea de intenţie a Guvernului pentru acordul cu organismele financiare internaţionale. „Practic, această autoritate va monitoriza, va face priorităţile de dezvoltare ale zonei metrolipotane în privinţa transportului public, va elabora planul de transport din zona metropolitană”, a subliniat oficialul, informează Agerpres. ATMB va fi o instituţie publică finanţată de la bugetul de stat şi va funcționa în subordinea MTI. Director general al instituției va fi numit prin ordin al ministrului Transporturilor. Consiliu general al instituției va avea în componenţă 7 membri, trei din partea MTI şi câte un reprezentant de la Ministerul de Interne, Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Municipiului Bucureşti. Normele de organizare şi funcţionare al ATMB vor fi adoptate prin hotărâre de guvern în maxim 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei privind înfiinţarea instituţiei. Schema de personal va cuprinde aproximativ 80 de persoane care vor proveni din redistribuire de la alte instituţii publice, precum şi din noi angajări.

Înfiinţarea a unei autorităţi pentru toate tipurile de transport public - cu metroul, autobuze, microbuze, tramvaie, troleibuze sau trenuri regionale - a fost anunţă în martie de ministrul de resort, Anca Boagiu, şi asumat de autorităţi în relaţia cu FMI şi CE. Boagiu spunea atunci că înfiinţarea autorităţii metropolitane va duce la "un echilibru între transportul de suprafaţă şi cel subteran" şi că investiţiile vor fi realizate de către Primăria Bucureşti, la RATB, şi Metrorex, la metrou, potrivit .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...