2017-01-18 14:43

ULTIMA ORA


Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, ar putea prelua conducerea Băncii Mondiale

 |  14:52
Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, ar putea prelua conducerea Băncii Mondiale

Secretarulde stat al SUA, Hillary Clinton, discută cu preşedinţia americană posibilitateade a părăsi diplomaţia Casei Albe pentru a prelua anul următor conducereaBăncii Mondiale, devenind astfel prima femeie care ajunge şef al instituţiei,au declarat surse apropiate situaţiei.

Preluareade către Hillary Clinton a postului la Banca Mondială ar putea avea loc anulurmător, odată cu încheierea mandatuluiactualului preşedinte al băncii, Robert Zoellick.

Astfel,atât Banca Mondială, cât şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea ficonduse, pentru prima dată în istoria celor două instituţii financiare, defemei. Ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, este consideratăfavorită pentru preluarea funcţiei de director general al FMI.

HillaryClinton, fostă Primă Doamnă a SUA şi rivală a preşedintelui Barack Obama încursa internă din Partidul Democrat pentru nominalizarea în cursaprezidenţială, a devenit rapid una dintre cele mai influente persoane dinexecutivul american, notează Reuters.

Clintona declarat în public că nu intenţionează să rămână la conducereaDepartamentului de Stat pentru mai mult de patru ani. Apropiaţi ai acesteia auafirmat că şi-a exprimat interesul pentru preluarea postului la Banca Mondialădacă Zoellick ar pleca în 2012, la încheierea actualului mandat.

"HillaryClinton vrea acest post", a spus o sursă apropiată secretarului de stat,informaţie confirmată de încă o sursă.

Oa treia sursă a afirmat că preşedintele Obama şi-a exprimat, deja, susţinereapentru această schimbare. Este neclar dacă Obama a acceptat formal să onominalizeze pentru conducerea Băncii Mondiale, situaţie în care este necesarăaprobarea celor 187 de state membre ale instituţiei.

CasaAlbă a refuzat să comenteze.

Unpurtător de cuvânt al secretarului de stat a negat că acesta ar vrea postul şică ar fi discutat posibilitatea cu administraţia americană.

Astfelde discuţii ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor depuse deHillary Clinton la conducerea diplomaţiei americane, dacă există aşteptări căva părăsi postul, într-o perioadă de mari provocări internaţionale pentru SUA.

Totuşi,momentul discuţiilor nu este neobişnuit având în vedere că SUA analizează dacăsă susţină încă un reprezentant al Europei la şefia FMI, organizaţia soră a BănciiMondiale.

Potrivitunei înţelegeri neoficiale între SUA şi Europa, FMI a fost întotdeauna condusde un european, iar primul post ca importanţă la Banca Mondială a revenit SUA.Această înţelegere între europeni şi americani este pusă la încercare tot maimult de economiile emergente lăsate pe dinafara procesului.

SUAnu s-au exprimat public pentru Lagarde, candidatul european la conducerea FMI,însă există aşteptări că americanii vor respecta înţelegerea.

Niciunadin cele două instituţii nu a mai fost condusă până acum de o femeie, noteazăReuters.

Încazul în care Clinton ar părăsi diplomaţia SUA, John Kerry, un apropiat alpreşedintelui Obama, care conduce şi Comisia pentru Relaţii Externe din Senat,se află sprintre posibilii înlocuitori.

BancaMondială asigură fonduri de miliarde de dolari pentru cele mai sărace state dinlume şi se află în centrul unor probleme precum schimbările climatice,reconstrucţia statelor afectate de conflicte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image